Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dovolená v Itálii

Dovolená v Itálii je úplnou klasikou. Každoročně do této temperamentní země míří kolony aut, další stovky turistů sem přilétají letadly. A není se čemu divit, Itálie nabízí pro každého něco. Milujete odpočinek na plážích? V Itálii se ho nebudete moct nabažit.

Obdivujete historii? Tady naleznete hned několik skutečných pokladů. Rádi ochutnáváte výborná jídla? Vaše chuťové buňky zde budou v sedmém nebi.

Poradíme vám, jak si dovolenou v Itálii naplánovat, ať si z ní odnesete co nejvíc příjemných zážitků.

Kdy se vydat na dovolenou do Itálie

Pokud je vaším cílem klasická dovolená u moře, ideální podmínky v podobě příjemných teplot vzduchu i moře vás zde čekají od června do začátku října.

Otužilci se v moři vykoupou již v květnu, běžnému smrtelníkovi ale bude voda připadat poměrně studená ještě na začátku června. V průběhu měsíce se ale teplota moře zvedá, a osvěžení v něm je tak velmi příjemné. Předností červnové dovolené je menší počet turistů a výrazně nižší ceny zájezdů. Pokud však máte rádi ruch a bujaré párty, počkejte si na hlavní sezónu.

Dovolená v Itálii
Foto: Bogliasco

Ta začíná 1. červencem, kdy do Itálie začnou proudit davy turistů. Rozbíhá se zábava, zároveň se ale zvyšují ceny. Teplota moře je ideální ke koupání, silné sluníčko pak pro opalování. Vůbec nejrušněji je zde v srpnu, kdy jsou turistická letoviska mnohdy doslova nacpaná k prasknutí a ceny dosahují maxima. Pokud uvítáte větší klid, s dovolenou počkejte na září.

V září totiž moře zůstává příjemně prohřáté, na plážích však budete mít větší soukromí a ceny zájezdů klesají až na červnovou úroveň. Příjemnou dovolenou v Itálii si můžete užít i v první polovině října, vyhněte se však severu Itálie a zamiřte na jih či na Sardinii nebo Sicílii.

Pokud patříte spíše mezi aktivní turisty, ideálním obdobím pro poznávání Itálie je jaro (duben a květen) nebo podzim (druhá polovina září až začátek listopadu). Vyhnete se tak chladným a deštivým dnům, zároveň se ale nebudete potit v tom největším horku.

Proč (ne)jet do Itálie

Na světě není mnoho míst, kde by na vás čekala taková koncentrace památek. Jen na prohlídku tzv. Věčného města (Řím) si vyhraďte několik dní, ať neminete Fontánu di Trevi či Koloseum. Mezi nejslavnější města světa patří i Benátky nebo Florencie.

V Itálii si pochopitelně užijete také odpočinek na krásných plážích. Na skutečné klenoty narazíte zejména na jihu Itálie a na Sardinii, jako příklad můžeme jmenovat pláže La Cinta a Chia.

Itálie ale nejsou “pouze” pláže a památky. Proč ještě zamířit do této temperamentní země? Dvě slova: italská kuchyně. Je barevná, chutná, chuťově výrazná a plná italského temperamentu. Dejte si pizzu, těstoviny či špagety, masové pochoutky nebo třeba pravou italskou zmrzlinu. V každém regionu natrefíte na speciální úpravu a tajné přísady, jedním si však můžete být jisti: ten pravý italský charakter jídla zůstane zachován. Povolte si opasky a žaludky nacpěte k prasknutí, na dovolené v Itálii je to rozhodně povoleno.


Foto: Faraglioni, Capri

Je ale třeba být připraven na typickou italskou náturu. Hlučný křik vždy neznamená naštvání, zvýšené hlasy nemusí značit hádku. Italové se tak mezi sebou prostě baví, a to třeba o počasí nebo fotbalu.

Italové si také příliš nepotrpí na pořádek. V okolí hotelů to možná nepocítíte, jakmile ale zabloudíte do ulic měst nebo se vydáte na výlet do okolí letovisek, na mnoha místech uvidíte pohozené pytle s odpadky. Tímto nešvarem trpí zejména střed a jih Itálie, plasty a odpadky už jsme ale viděli i na plážích Sardinie.

Kam na dovolenou do Itálie

Máte dovolenou spojenou s rušným nočním životem a párty trvající klidně až do rána?
Pak zamiřte do větších měst a letovisek. Nezklame vás například oblíbené Bibione nebo Lido di Jesolo.

Pokud si svou ideální dovolenou představujete jako odpočinkovou s minimem hluku, vaším cílem se může stát například ostrov Ischia s termálními prameny, které jsou jako k relaxu a k načerpání nových sil stvořené. Bude se vám líbit i na Sicílii, synonymem klidu je třeba letovisko Letojanni.

Vydáváte-li se na dovolenou s dětmi, určitě to zohledněte při výběru letoviska. Dlouhou písečnou pláž najdete ve městě Lido di Jesolo. Navštívit můžete i tamější aquapark, který nadchne nejmenší dítka i větší milovníky adrenalinu. Nádherné pláže vhodné i pro rodiny s dětmi najdete i v letovisku Tropea (Kalábrie) či v letovisku Stintino (Sardinie).

Dovolená v Itálii
Foto: Tropea, Kalábrie

Kdy koupit dovolenou do Itálie a jak ušetřit

Nechcete za dovolenou zbytečně platit víc, než je nutné? Pak zakupte některý z last minute nebo first minute zájezdů. Vůbec nejvýraznější úspora v řádu desítek procent vás čeká při nákupu pár dní či hodin před odletem. Při nákupu s předstihem bude sleva sice o něco nižší, na druhou stranu budete mít z čeho vybírat a balení kufrů neproběhne ve stresu.

Pokud na dovolenou nutně nemusíte o letních prázdninách (například kvůli dětem a školním prázdninám), do Itálie zamiřte v červnu nebo v září. Vyhnete se tak nejen největším davům a vedrům, ale zájezd navíc pořídíte za více než slušnou cenu.

Pokud Itálii plánujete pořádně procestovat, využívejte síť spolehlivých rychlovlaků. Ušetřit můžete nákupem jízdenek online, a to ideálně s více než 4 měsíčním předstihem. Až o polovinu levnější pak bývají lokální vlaky, které vám však cestu prodlouží až na dvojnásobek. Vždy je tedy důležité porovnávat cenu i vzhledem k času strávenému na cestě. Lístky na lokální vlak můžete koupit kdykoliv, nákup s předstihem znamená buď žádnou, nebo minimální slevu. Pozor si však dejte na to, že při nákupu jízdenky až na nádraží ji ještě před nákupem do vlaku musíte označit v automatu, jinak vám hrozí tučná pokuta.

Pokud si v restauraci objednáte vodu s vidinou, že ušetříte, většinou vás čeká nepříjemné překvapení. Mnohdy se totiž dostanete na cenu jako za sklenku vína, proto si pořádně pročtěte menu a svou objednávku promyslete.

Pozor dejte i na to, že pokud si chcete sednout do kavárny a vychutnat si italskou kávu v sedě (al tavoro), mnohdy zaplatíte vyšší cenu, než když si svůj šálek vypijete u baru (al blanco).

- PR články -

Článek byl zobrazen 1 790 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA