Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Florencie - město umění a architektury

Florencie. Toto asi čtyřsettisícové město je pro mnoho lidí symbolem Itálie, její elegance, pozoruhodných památek a typicky italské atmosféry. Bývá také považováno za místo, kde se ve 14. až 16. století zrodila italská renesance, která tolik ovlivnila další vývoj a dění v Evropě a potažmo ve světě.

Ponte Vecchio, Florencie
Foto: Ponte Vecchio

Florencie je hlavním městem Toskánska. Založili ji římští vojáci z popudu Julia Césara v roce 59 př. n. l. na pravém břehu řeky Arna a pojmenovali ji Colonia Florentia - Kvetoucí. Původně vojenský tábor skutečně vykvetl v krásné město, jehož dějiny jsou velmi bohaté a pestré. Díky tomu se nám do dnešních dnů dochovala řada památek, které obdivují tisíce návštěvníků z celého světa. Již jen pouhý jejich výčet by zabral více místa, než je vyhrazeno pro tento článek, proto se společně podívejme alespoň na ty nejdůležitější.

Florencie

Pravděpodobně nejznámější dominantou města je dóm Santa Maria del Fiore, zvaný prostě Duomo. Mohutná, 106 metrů vysoká stavba je skutečně nepřehlédnutelná. A to nejen svou velikostí, ale i barevným provedením ve třech odstínech mramoru (bílý z Carrary, zelený z Prata a růžový z Maremma). Stavba katedrály začala v roce 1296, v průběhu staletí pak prošla řadou dostaveb, přestaveb a úprav. Poslední z nich, novogotická přední fasáda, byla dokončena v roce 1887. V zásadě však jde o gotickou stavbu s renesanční kupolí. Katedrála stojí na Piazza del Duomo a dá se vystoupat i nahoru, odkud je výborný výhled po městě. Dalším architektonickým skvostem je zvonice Campanile di Giotto (Giottova zvonice), vybudovaná mezi lety 1334 a 1359 hned vedle katedrály jako její volně navazující součást.

Florencie

Ve Florencii je samozřejmě velké množství dalších kostelů, velmi pěkný je například Santa Maria Novella na stejnojmenném náměstí, pocházející z let 1246 až 1369. Z dalších jmenujme ještě třeba kostel San Lorenzo (opět na náměstí stejného jména), Santa Trinita, Santi Apostoli, San Lorenzo, d´Ognissanti či františkánskou baziliku Santa Croce, kde je pochováno mnoho významných občanů města. Najdete tu například náhrobky Galileo Galilea, Michelangela Buonarrotiho, Machiavelliho a dalších.

Další velmi známou a fotogenickou stavbou je most Ponte Vecchio, tedy starý most (známý i jako Most zlatníků). Od ostatních mostů se odlišuje tím, že přímo na jeho konstrukci jsou nalepeny krámky a obchůdky, hlavně zlatnictví (odtud také jeho přezdívka). Zároveň jde o nejstarší most ve Florencii, vybudovaný v roce 1345, a také nejstarší evropský cekokamenný obloukový most. Je zajímavé, že jako jediný z florentských mostů přežil bez úhony 2. světovou válku.

Florencie

Nedaleko mostu můžete navštívit Galerii degli Uffizi, shromažďující obrovské množství vzácných uměleckých pokladů, včetně obrazů od Michelangela, Botticelliho, Dürera, Rafaela, Tiziana a mnoha jiných světových malířů. Jde o největší galerii v Itálii. Milovníci umění mohou dále pokračovat do paláce Loggia della Signoria (či také Loggia dei Lanzi) s výstavou sochařských i výtvarných děl. Palác stojí na náměstí Piazza della Signoria, stejně jako sousedící palác Vecchio. I tato budova, významná stavba toskánské gotiky se svým charakteristickým hranatým tvarem a 94 metrů vysokou věží, se často objevuje na fotografiích. Je to vlastně původně městská radnice a sama o sobě ukrývá tolik zajímavého, že zájemcům o historii a umění bude prohlídka trvat pár hodin. A když už jste na zmíněném náměstí, prohlédněte si také Neptunovu fontánu a kopie soch Davida, Herakla aj. Ve Florencii se pak dá shlédnou řada dalších galerií a muzeí různého zaměření.

Santa Maria del Fiore, Florencie
Foto: Santa Maria del Fiore

Na závěr ještě jedno místo, odkud je dobrý výhled na město. Jde o náměstí Piazzale Michelangelo, umístěné poněkud netradičně na kopci. Většinu florentských památek odsud máme jako na dlani.

Při povídání o Florencii nesmíme zapomenout na fakt, že její historické centrum je už od roku 1982 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Nutno říci, že zcela oprávněně, neboť něco takového se hned tak nevidí.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 11 005 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA