Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sappada – (pre)destinace pro lyžaře jako stvořená

Oslava nového roku v malebné, zasněžené horské krajině je vlastně takovým evergreenem. Od nepaměti se silvestr jezdil slavit do hor. Ovšem kapacita českých „kopečků“ bývá naplněna pomalu od května. Naštěstí nový rok začíná všude stejně, i v italském středisku Sappada.

Malý geografický exkurz

Malé lyžařské středisko Sappada se nachází na pomezí italsko-rakouských hranic. Jen kvůli složité horské infrastruktuře dorazíte k nejbližšímu přechodu s Rakouskem za hodinu, vzdušnou čarou je hraniční čára pouhých deset kilometrů. Pro výlet do velkých měst (Bolzano nebo Benátky) musíte absolvovat cirka 160km cestu.

Obec Sappada leží v nadmořské výšce 1500 m, na pomezí třítisícovek Monte Peralba a Monte Coglians. Nad vesničkou pramení řeka Piava, která je nezpochybnitelně spjatá s první světovou válkou. Na Piavě bojovaly jednotky československých legionářů, ale i známý americký novinář a spisovatel Ernest Hemingway.

Na hony vzdálené. Všemu

Pokud hodláte strávit zimní dovolenou právě v Sappadě, vezte, že se chystáte do kraje s nezmapovanou historií, alespoň ne v písemné podobě. Legendy předávané z kolene na koleno tvrdí, že se na tomto místě kolem roku 1000 usadili uprchlíci z nedalekého, dnes rakouského městečka Innervilgraten.

Právě u nich má původ místní dialekt, který zní občas jako němčina, místy jako italština, někdy jako směs obojího. 

Vesnice, nebo spíše osada, vždy žila tak nějak bokem od všeobecného dění a dobrovolně si držela svou separatistickou notu. Až do roku 1852, kdy ji vyšší územně správní celek - provincie Belluno.

Lyžařům vstup nařízen!

Silvio Fauner – běžkařská legenda devadesátých let. Pietro Piller Cotrer – dvojnásobný olympijský vítěz z Turína 2006. Filippo a Giacomo Kratterovi – sourozenci střední generace evropské snowboardingové špičky. Ti všichni se narodili v Sappadě nebo jejím blízkém okolí. Závodění na sněhu mají zkrátka v krvi.

5 lanovek a 10 vleků, které vám dovolí zbrázdit 15 sjezdovek o celkové délce 22 km při převýšení více než 400 metrů, k lyžařské kariéře přímo předurčují. Na druhou stranu, každý návštěvník od začátečníka po poloprofesionála si najde svah podle svých schopností a dovedností.
Když k tomu přičtete dalších 25 kilometrů běžkařských tratí a parádní zábavní snowpark pro děti

Nevelandia, nedá se říct nic jiného, než že kraj v okolí Sappady je pro lyžaře zemí zaslíbenou.

- PR článek -

Článek byl zobrazen 3 254 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA