Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Termální ostrov Ischia

V Neapolském zálivu, asi 30km od Neapole se nachází ostrov, který vyniká nejenom přírodními krásami, ale hlavně výskytem termálních pramenů. Vydali jsme se tam autobusem s CK OSVĚTA a poznávací zájezd si zpestřili zastávkami ve Florencii, Neapoli a v Římě.

Florencie je kolébkou renesance a pýchou Toskánska. Najdete tady významné stavby ze 14. století, např. jednu z největších katedrál světa Santa Maria del Fiore obloženou třemi barvami mramorů. Projdete si Vládní náměstí, což je taková galerie pod širým nebem plná paláců včetně nejvýznamnějšího Vecchio, známého to rodu Medicejských nebo světoznámé galerie Uffizi. Na náměstí najdete plno soch včetně slavného Michelangelova Davida.

Na prohlídku města jsou zapotřebí alespoň dva dny, my ale spěcháme dolu na jih Itálie až do Neapole. Říká se, že „vidět Neapol a zemřít“, ale při prohlídce města vás tato myšlenka rychle opustí, protože místy je to město chudé, trochu zanedbané a špinavé. Za pozornost ale určitě stojí velký přístav, kde často kotví velké námořní lodě s kapacitou až 2 000 pasažérů. Určitě se musíte projít po pobřeží slavné Santa Lucie, kterou lemují honosné budovy a několika hvězdičkové hotely včetně „Vajíčkového hradu“ z 12. století.

Neapol má jistě co nabídnout, ale nás zajímá největší z pěti ostrovů Neapolského zálivu - termální ostrov ISCHIA. Lodí z Neapole se tam podél ostrovů Procida a Vivara dostanete za jednu hodinu. Termální se mu říká proto, že je plný horkých léčivých pramenů, které zde využívali pro své blahodárné účinky už Římané. V každém hotelu mají nejméně jeden, ale také deset léčivých bazénů s termální či minerální vodou.


Foto: Ischia-Poseidonovy zahrady-pramen 90°C

Můžete zde absolvovat různé procedury, jako např. bahenní zábaly, inhalace, vířivky a masáže. Samotný pobyt v  zázračných pramenech vám dokonale očistí nejenom tělo, ale i duši. Pokud vás bolí záda, klouby, nebo máte jiné zdravotní problémy s pokožkou nebo trávicím ústrojím můžete absolvovat různé „kůry“ i v několika veřejných lázních vždy na břehu moře. Nejznámější jsou vyhlášené Poseidonovy lázně s pětadvaceti bazény léčivé vody různého složení, kde si sami naordinujete např. Královská křesla, Nervové šoky, Japonské střiky atd. Vychutnáte si saunu ve skalách, kde pramení 90oC horká voda, která teče zahradou přímo do moře. Takových míst je tu více, říká se jim sorgetta a koupání v nich má včetně mořské vody dvojí ozdravný účinek na lidský organismus.


Foto: Ischia-sorgetto

Při pobytu na Ischii si vychutnáte nejen spoustu teplých vřídel, ale i zdejší typický ostrovní způsob života včetně místní kuchyně. Vedle ryb na mnoho způsobů, ochutnáte nejen chobotnice, krevety, langusty, ale i těstoviny nebo pravou neapolskou pizzu, která se v  nedaleké Neapoli zrodila.

Ostrov s vynikajícím klimatem je věčně zelený a v jeho středu je dnes už dávno vyhaslá sopka Epomeo (788 m), kam může vést i jeden z vašich mnoha výletů. Pokud jste už absolvovali okruh ostrovem autobusem nebo lodí a nechcete trávit celé dny koupáním na krásných písečných plážích Ischie, můžete se vydat na jiné výlety mimo ostrov.

Vystupte si na bájnou sopku Vesuv až k samotnému vrcholu. Úchvatný a ohromující je nejen pohled na Neapol, ale také přímo do kráteru - mohutné díry 500x600x250 metrů, ze které tato sopka po několik tisíciletí, ale hlavně v roce 79 po Kristu, chrlila ničivou lávu na města a vesnice pod vrcholem.


Foto: Vesuv

Na dlouhá století výbuch tehdy zakonzervoval svým prachem i 10 km vzdálené Pompeje. Kdysi vyspělé město bylo obchodním centrem tohoto kraje. Při prohlídce této archeologické rarity, už z velké části odkryté, si připomenete, jak lidé žili před dvěma tisíci lety než je ničivé plyny a popel ze sopky usmrtil.

Za poznáním se vydejte dál po Sorrentském poloostrově do atraktivních měst jako je Sorrento, Amalfi, Positano, Ravello atd. Nesmíte ale opomenout podívat se na ostrov Capri, který je jakousi perlou Neapolského zálivu.


Foto: Capri - Faraglioni Giardini di Augusto

Opěvují ho nejen neapolitánské písničky, ale i turisté z celého světa, kterých sem přijede ročně 2,5 milionů. Ostrov je jen cca 7 km dlouhý, 2 km široký a sluneční vrch Monte Solaro, kam vede sedačková lanovka, je 600 m vysoký. Hodnotu má hlavně v okouzlující přírodě, spojitosti s mořem, překrásných vyhlídkách, honosných hotelech, ale i v několika jeskyních (korálová, bílá, zelená), nejznámější z nich je Grotta Azzurra - modrá jeskyně.

Ostrov Ischia a celý Neapolský záliv můžete navštívit také letecky, a to linkou z Prahy do Neapole. Let trvá 2 hodiny a na místě se o vás postarají kvalifikování průvodci.


Foto: Ischia - Sant Angelo - pláž

My jsme se naším autobusem vydali po 7 dnech pobytu v této oblasti azurového Tyrhénského moře opět do České republiky, ale při cestě domů jsme ještě navštívili Řím a Vatikán.

Slavný Řím s nejmenším státem na světě Vatikánem a největší katedrálou sv. Petra, kde se nachází sídlo papeže, si zaslouží zvláštní pozornost. Město bylo centrem mohutné římské říše a jeho památky jsou velkolepé, stačí jen namátkou jmenovat Andělský hrad, náměstí Navona, fontána di Trevi, Pantheon a památník Emanuela II., slavné náměstí Forum Romanum nebo mohutná aréna Koloseum, kde pro čest, slávu ale i pobavení zápasily tisíce gladiátorů či divé zvěře při vzájemných soubojích. Prohlídka celého města zabere několik dní a jistě třeba i popis na celou stránku tohoto časopisu.

Vy se do těchto popisovaných míst plných historie a přírodních krás, můžete vydat sami nebo s cestovními kancelářemi. Řadu možností máte např. u CK OSVĚTA.

Zápisky z cest - Josef Sklenář, CK OSVĚTA

- PR článek -

CK OSVĚTA
Tlustice 161
268 01  Tlustice
314 000 999, 311 513 527

ischia@ck-osveta.cz 
www.ck-osveta.cz, www.i-dovolena.cz

Článek byl zobrazen 10 171 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA