Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Benátky - město na laguně

Benátky, italsky Venezia, se staly pojmem. Město vybudované na laguně s nespočtem kanálů a mostů se dostalo do mnoha přirovnání, stalo se oblíbeným místem děje v dílech spisovatelů a filmařů i častým cílem turistů a romantiků.

Nejznámější je pochopitelně fakt, že velká část života města se odehrává na vodě. Mezi domy vystavěnými na dubových kůlech se pohybují typické gondoly, proplouvající pod mosty a převážející obyvatele, ale hlavně turisty.

Benátky, Itálie

Benátky však nejsou pozoruhodné jen svým životem a architekturou, v minulosti byly i velmi významným mocenským centrem. Ke vzniku města se váže několik legend, jež jsou však pravděpodobně nepravdivé, nebo alespoň překroucené. Faktem ovšem je, že žádné doklady o původu Benátek nemáme. Má se za to, že k založení města zřejmě došlo v souvislosti se zánikem Západořímské říše. Každopádně v 9. století byly Benátky už mocným městským státem, který ovládal značná území a díky své strategické pozici byl jen těžko zranitelný. Město se stalo kvetoucím centrem obchodu mezi Západem a Východem, hlavně islámským světem. Právě z Benátek proudilo do Evropy luxusní orientální zboží, jako koření, šperky a další, ale také došlo ke značnému transferu vědomostí od východních učenců. Benátky si v podstatě udržely svou samostatnost až do roku 1797, kdy si je podrobil Napoleon. Poté se po sérii historických zvratů město stalo součástí Itálie.

Po více než 1000 let existence benátského státu stáli v jeho čele dóžové, volení městskou aristokracií. Je zajímavé, že hlavně v době renesance tvořili dóžecí tělesnou stráž muži najímaní převážně ve slovanských zemích, zejména v Dalmácii. Slované byli totiž považováni za velmi schopné, statečné a loajální válečníky. Právě po nich byla také pojmenována typická a slavná zbraň dóžecí stráže, meč zvaný schiavona („Schiavoni“ = „Slované“), používaný od 15. až do druhé poloviny 18. století.

Ale zpět do města. Místo ulic tu najdete na 100 kanálů, přičemž ten hlavní, Canal Grande, je 4 km dlouhý a asi 70 m široký. Spojuje hlavní nádraží s náměstím svatého Marka. Přes kanály se pěšky dostanete po 400 kamenných mostech, z nichž asi nejznámější je Ponte di Rialto. Kromě pěších procházek a projížděk již zmíněnými gondolami určitě stojí za to navštívit některé významné benátské památky. Vzhledem k pestré minulosti města a jeho bohatství, plynoucího z obchodu, jde většinou o stavby monumentální a dokonale umělecky provedené.

Téměř povinná je návštěva gotického Dóžecího paláce, který je pozoruhodný nejen zvenku, ale i uvnitř. Zřejmě nejznámějším, nejnavštěvovanějším a nejfotografovanějším místem v Benátkách je však přilehlé Náměstí sv. Marka (Piazza San Marco). Vzniko už v 9. století před basilikou sv. Marka a jeho dnešní podoba se po stovky let prakticky nezměnila. Náměstí je nejníže položeným místem ve městě a jako takové bývá poměrně často zaplavováno nejen při prudších deštích, ale i během „Acqua Alta“ („vysoká voda“), jak bývá označován fenomén pravidelného zvednutí hladiny Jaderského moře.

Bohužel „Acqua Alta“ je stále častější a výraznější. Zatímco v minulosti se zvednutí hladiny vyskytovalo asi 10x do roka, nyní je to více než 60x za rok. Hladina se navíc zvedá stále více, takže jsou zaplavována i dříve bezpečná místa. A důvody? Jednak klesání terénu způsobené nadměrným čerpáním podzemích vod, ale hlavně klimatické změny a s tím související celkové zvedání hladin moří.

V současnosti probíhají v rámci projektu MOSE pokusy město ochránit instalací 79 třistatunových vrat. Objevují se však i názory, že díky nim dojde k omezení průtoku vody městem a tím ke zvýšení znečištění a ohrožení mořského života.

Uvidíme proto, jaká budoucnost proslulé město na laguně čeká.

Autor: Michal Hamšík

Další články, které mimo jiné na stránkách o Itálii najdete, jsou:
Do Itálie vlastním autem
Syrakusy - zašlá sláva
Koloseum - symbol Říma
Za krásami Neapole
Lago di Garda - nejkrásnější jezero Itálie

Článek byl zobrazen 15 480 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA