Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bormio - lyžařské středisko

V italské Alta Valtellině najdete ta nejlepší lyžařská střediska. Mezi ně rozhodně patří i Bormio, které se proslavilo zejména pořádáním závodů Světového poháru v alpském lyžování v letech 1985 a 2005. Rozkládá se v nejsevernějším cípu Lombardie a je třetím nejvýše položeným lyžařským střediskem v Itálii.

V blízkosti lyžařského areálu se na jihu průsmyku Passo Stelvio (2757 m), samozřejmě nachází městečko Bormio, které je skvělou základnou pro všechny lyžařské nadšence. Jde o starobylé město s bohatou historií, které v dávných dobách fungovalo jako důležitá zastávka při cestách z Rakouska – Uherska na jih do italské Lombardie. Pyšnit se dnes může množstvím zajímavých architektonických památek a také řadou muzeí. Bormio je možné rozdělit na dvě části - staré město, jehož historické jádro je protkáno úzkými dlážděnými uličkami lemovanými paláci a nové město, tvořené hotely a apartmány. Zdejší termální lázně, restaurace, bary, kluby a kina poskytují zábavu a odpočinek jejich hostům.

Bormio

Nové Bormio vyrostlo o něco výše, než jeho stará část a je tak napojeno na lyžařský areál. Z údolí se do tohoto hotelového městečka dostanete visutou kabinkovou lanovkou, která pokračuje dále až na vrchol. Lyžařský areál Bormio se rozkládá v nadmořské výšce od 1225 do 3012 metrů a nabízí úžasné lyžování na severozápadních svazích hory Cima Bianca. Celkově zde na lyžaře čeká 50 km sjezdovek nejrůznějších náročností a délek. Přímo z vrcholu Cima Bianca mohou ti odvážnější a zkušenější jezdci podniknout 10 kilometrový sjezd s převýšením neuvěřitelných 1800 metrů! Méně zdatní si pak mohou vychutnávat pohodové lyžování na plošších svazích v nižších partiích, ostřejší sklon nastává až od nadmořské výšky 2600 metrů. Milovníci obřích carvingových oblouků pak budou jistě nadšeni ze závodní trasy Bimbi al Sole. V Bormiu můžete zkrátka kombinovat sjezdovky podle vašich dovedností nebo aktuální nálady.

Bormio

Bormio je společně s Valdidentrem součástí velkého lyžařského areálu San Colombano, který tak návštěvníkům nabízí lyžování na 81 km sjezdových tratích. Převažují mezi nimi středně těžké, ale najdete zde také snadné modré sjezdovky a asi 5 náročných černých. Přepravu lyžařů zajišťuje 13 vleků, 3 kabinkové a 12 sedačkových lanovek s přepravní kapacitou 32 000 osob za hodinu. Přímo ve Valdidentru je tak 31 km sjezdovek rozkládajících se na svazích kopce Corno di San Colombano. Pokud by vám přesto sjezdovky v Bormiu a nedalekém Valdidentru nestačily, můžete se v rámci jednoho skipasu 4 Valley skipas - Alta Valtellina vydat ještě do některého z dalších středisek (Livigno, Santa Caterina a další) v rozlehlé oblasti Alta Valtellina. Z Bormia to není daleko (cca 20 km) ani do letního ledovcového areálu Passo Stelvia.

Bormio

Kromě klasického lyžování nabízí Bormio a jeho okolí spoustu možností freeridového lyžování, snowboardingu na sjezdovkách i mimo ně a mnohé skialpinistické lahůdky. Běžkaři budou potěšeni cca 40 kilometry pěkných a pravidelně upravovaných běžeckých tratí. V Bormiu a Valdidentru si přijdou na své rovněž snowboardisté, pro ně tam byl vystavěn moderní snowpark vybavený nejrůznějšími překážkami a atrakcemi.

Odpočinek po náročném, sportovně laděném dni nabízí krytý bazén, termální jezírko se 40°C vodou, wellness centrum se saunou, párou a masážemi. Kdo by přeci jen chtěl ještě sportovat, může si v bormijském sportovním centru zahrát squash, badminton nebo tenis. Příjemný večer je pak možné strávit v kině, na diskotéce nebo v některém z místních barů. Milovníky nakupování potěší obchůdky s nejrůznějším zbožím, malé děti zase řada atrakcí, která je pro ně v Bormiu připravená.

- jap -

Další články z Itálie:
Val di Sole - lyžování v Itálii
Livigno - skvělé lyžování v Itálii

Passo Tonale – lyžování na ledovci
Údolí Eisacktal ožívá především v zimě

Článek byl zobrazen 26 151 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA