Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Eurovíkendy: Řím – co si nenechat ujít při návštěvě Říma

Italská metropole Řím je jedním z nejstarších měst v Evropě, je totiž nepřetržitě obydlena více než 2700 let. Řecký spisovatel Lukiános o Římu řekl, že je „kouskem ráje“, toskánský učenec Gian Francesco Poggio Bracciolini o něm zase napsal, že je „nejkrásnějším a nejvelkolepějším městem, která kdy byla či budou“. Oba měli pravdu…

Řím

Doporučujeme: ZÁJEZDY DO ŘÍMA NA SVĚTADÍLECH

Řím můžete navštívit několikrát a neustále v něm budete mít co objevovat. Památky jako Koloseum, Kapitol, Panteon či Forum Romanum jsou opravdu nadčasové a jsou stále velkým lákadlem pro všechny, kdo milují dějiny a obdivují umělecké schopnosti člověka. Během staletí neztratilo město téměř nic ze svého kouzla a to i přes těžkosti, kterými muselo procházet – mor, invaze barbarů, vyplenění francouzskými vojsky, německá okupace a další. 

Koloseum
Foto: Koloseum

V roce 1870 se stal Řím hlavním městem Itálie a vzkvétajícím evropským velkoměstem. V současnosti je vládním a administrativním centrem s elegantními obchody a butiky, rozlehlými parky a krásnými náměstími. Je také plný památek pocházejících z nejrůznějších období jeho existence, návštěvník se s nimi setká doslova na každém rohu. Italská metropole oplývá tolika uměleckými, historickými a architektonickými památkami jako žádné jiné evropské hlavní město. Díky všemu, co nabízí, se Řím stal velkým turistickým lákadlem.

V Římě, který leží v provincii Roma v oblasti Lazio, uprostřed hornaté krajiny zvané Campagna di Roma, dnes žijí asi 3 miliony obyvatel. Býval střediskem Římské říše i katolické církve a ve své době ovlivňoval téměř celý svět. Dějiny města jsou tak velmi pestré. V současnosti je sídlem řady světově uznávaných kulturních institucí, jako je Papežská univerzita, Národní a Vatikánská knihovna, Goethův institut a mnoho dalších. 

Forum Romanum
Foto: Forum Romanum

Město se rozkládá na sedmi pahorcích -  Campidoglio (Kapitol), Quirinalis, Viminalis, Esquilinus, Palatin, Aventin a Caelius. Tím nejvýznamnějším je Kapitol, na němž vyrostlo stejnojmenné náboženské centrum a snoubí se architektura s historií. Na kopci se rozkládá Kapitolské náměstí s paláci a Kapitolským muzeem. Kromě toho se zde nachází také jeden z nejkrásnějších římských kostelů Santa Maria in Aracoeli, ke kterému se dostanete po 124 schodech.

Nejvýznamnější a dominantní stavbou v Římě je Koloseum stojící v údolí mezi třemi pahorky – Palatin, Esquilin a Caelius. Tato památka je již po několik staletí neodlučně spojená s Římem a v minulosti inspirovala umělce, historiky i spisovatele. Koloseum je největší dochovanou stavbou z období Římské říše a bezpochyby také nejnavštěvovanější památkou Věčného města. Koloseum se začalo stavět v letech 70 až 72 našeho letopočtu díky třem císařům Fláviovské dynastie. Také proto bylo jeho původní jméno Flaviánský amfiteátr. Kompletně dokončeno však bylo až roku 80 po Kristu za císaře Tita. 

Koloseum
Foto: Koloseum

Koloseum je však stavbou s velmi bolestivou a krvavou historií. Bylo svědkem tolika neštěstí, že to až nahání hrůzu. Podle odhadů našlo v Koloseu svou smrt na 400 tisíc lidí a ještě mnohonásobně více zvířat. Mezi nejoblíbenější události, které se v Koloseu konaly, patřily totiž krvavé gladiátorské zápasy. Přestože jsou zdi této mohutné stavby dnes již značně poničeny, podařilo se dochovat všechna 4 patra se sloupy. V donách největší slávy bylo Koloseum schopno pojmout až 50 tisíc diváků.

Forum Romanum
Foto: Forum Romanum

Mezi Kapitolem a Koloseem se rozkládá Forum Romanum, které je nejstarší částí metropole. Toto místo bylo po dlouhá staletí srdcem starověkého Říma a centrem Římské říše. Táhne se v délce cca 1 km a v současnosti na něm najdete pozůstatky po mnohých historických památkách. Forum Romanum je možné rozdělit na dvě části – nejstarší západní a relativně novější, lemující ulici Via Sacra. Římské fórum začalo upadat někdy v 6. století a nyní patří mezi významná archeologická naleziště. Dominantou místa jsou zachovalé vítězné oblouky, které propojuje římská ulice z černé žuly. Na fórum je možné se dostat několika vchody, například podél Via dei Fori Imperiali, nebo uličkou Clivus Capitolinus. 

Piazza Navona
Foto: socha v kašně na náměstí Piazza Navona

Dnešní Řím ukrývá také pozůstatky Circa Massima, což bylo největší římské závodiště, které mělo kapacitu až 250 tisíc diváků. Circus Maximus byl 600 metrů dlouhý a 80 metrů široký. Dráha pro dvoukolové vozy tažené většinou čtyřmi koňmi byla dlouhá 1000 metrů. Na stadionu se konaly ty nejoblíbenější zábavy římského lidu - především tedy koňské dostihy a závody povozů. Poslední závody proběhly v roce 549. Závodiště se rozkládalo v údolí pod vrcholem Palatin.

V centru města najdete jednu z nejlépe dochovaných antických staveb. Jde o Pantheon, který je považován za vrcholné dílo římského stavitelství. Stojí zde však také mnohé další jedinečné římské památky, jako kostely San Pietro In Vincoli (sv. Petr v řetězech) či San Clemente (sv. Klement). Unikátní je také nedaleký středověký chrám Santa Maria sopra Minerva a kostel San Luigi dei Francesi ukrývající vzácné Caravaggiovy obrazy. Rozhodně nevynechejte návštěvu nejkrásnějšího římského náměstí Piazza Navona, které žije ve dne i v noci. Na dalším náměstí, Piazza Campo dei Fiori, se můžete těšit na známý římský pouliční trh.

Vatikán
Foto: Vatikán - chrám sv. Petra

Pravému břehu řeky Tibery vévodí Andělský hrad, který nechal vybudovat císař Hadrián jako své mauzoleum. Hrad nyní slouží spíše jako muzeum vystavující sbírky zbraní a opatrující klenotnici. Od Andělského hradu vede Andělský most, který zdobí deset soch andělů. K velmi populárním turistickým zajímavostem v Římě patří rovněž Španělské schody. Celkem jich je 138 a představují nejdelší a nejširší barokní schodiště v Evropě. Tvoří jakousi spojnici mezi dvěma náměstími - Piazza di Spagna a Piazza Trinitá dei Monti. V současnosti se pro obě tato náměstí používá název Piazza di Spagna. Se svou výškou 135 metrů je v centru Říma doslova nepřehlédnutelný novoklasický památník Viktora Emanuela II. V současnosti je nejvyšším památníkem v celé Itálii. 

Na pravém břehu Tibery se na území Říma rozkládá samostatný stát Vatikán, který má přibližně 400 obyvatel. Je sídlem papeže a na jeho území najdete další významné památky. Jde například o chrám sv. Petra, nebo Sixtinskou kapli, která je považována za nejslavnější mistrovské dílem západního umění. Celou čelní zeď chrámu pokrývá freska „Poslední soud“ od Michelangela.

Fontana di Trevi
Foto: Fontana di Trevi

Neodmyslitelnou součástí Říma jsou všudypřítomné fontány a kašny. K těm nejvýznamnějším patří Fontana di Trevi, která je jedinečným uměleckým dílem, jež si zaslouží pozornost. Fontánu doplňuje nádherné barokní mramorové sousoší. Z dalších známých římských fontán můžeme jmenovat například Fontanu del Babuino, Barcaccia nebo Fontanu della Botte.

- jap -

Další tipy na eurovíkendy: 
Benátky – co si nenechat ujít při návštěvě Benátek
Londýn – co si nenechat ujít při návštěvě Londýna
Budapešť – co si nenechat ujít při návštěvě Budapešti
Amsterdam – co si nenechat ujít při návštěvě Amsterdamu
Barcelona – co si nenechat ujít při návštěvě Barcelony
Paříž – co si nenechat ujít při návštěvě Paříže
Istanbul – co si nenechat ujít při návštěvě Istanbulu 
Madrid – co si nenechat ujít při návštěvě Madridu
Athény – co si nenechat ujít při návštěvě Athén

Článek byl zobrazen 17 585 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA