Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Šikmá věž v Pise

Jen málo měst v Evropě a vlastně i ve světě získalo takový věhlas díky jediné své budově, tak jako toskánské město Pisa. Tou budovou samozřejmě není myšleno nic jiného než proslulá šikmá věž.

Za dlouhou dobu své existence se stala nejen symbolem města, ale i významným turistickým lákadlem celé Itálie. Podobně jako třeba egyptské pyramidy ji zná snad každý, alespoň z televize nebo z fotek. Povrchním povědomím o vzhledu věže však znalosti většinou končí, proto nebude na škodu připomenout si několik základních faktů.

Věž byla vybudována jako volně stojící zvonice pisánské katedrály. Původně ovšem stála svisle, jak se na zvonici sluší a patří, ale kvůli nedbale provedeným základům a měkké půdě se krátce po svém postavení začala naklánět. Věž je tak jedním z mála případů, kdy se špatná práce stala podstatou světové proslulosti.

šikmá věž, Pisa
Foto: šikmá věž v Pise

Budova je vysoká zhruba 55,9 metru na nižší straně a 56,7 metru na té vyšší. Na její vrchol vede 294 schodů. Výstavba věže začala v roce 1173 a trvala téměř 200 let, neboť byla několikrát přerušena kvůli válkám Pisy se svými sousedy (Janovem, Luccou  a Florencií). Vrchol se zvony byl dokončen až roku 1372. V té době už však byla věž dávno nakloněná, vlastně se začala pokládat už po dostavění prvních třech pater roku 1178.

Protože se náklon budovy neustále zvyšoval a hrozilo její zřícení, v roce 1990 byla pro veřejnost uzavřena a začaly práce na její záchranu. Roku 2001 byla věž konečně opět otevřena s tím, že by měla být minimálně dalších 300 let stabilní.

Ačkoliv je šikmá věž zdaleka nejznámější atrakcí Pisy, není jedinou. Stojí na místě zvaném Campo dei Miracoli, nebo-li „pole zázraků“. Najdeme tu několik nádherných architektonických skvostů, jako katedrálu Duomo, baptisterium, nebo pohřebiště Camposanto. Všechny stavby bělostně září na pozadí modré oblohy a zelených trávníků a jsou opravdu nádherné, ale po pravdě řečeno, přece jen přitahují mnohem méně pozornosti než proslulá věž.

město Pisa
Foto: město Pisa

O nejstarší historii města toho není moc známo, ačkoliv už Římané o něm mluvili jako o „starém městě“. Největší sláva Pisy se začala odvíjet v 11. století, kdy byla městským státem s rostoucí mocí. Město se stalo významným centrem obchodu a ovládalo velkou část Středozemí. Období slávy trvalo až do 13. století, během nichž pisánské impérium i přes občasná zakolísání rostlo a sílilo. V těchto letech také vznikla většina nejslavnějších místních staveb.

Zlom nastal v roce 1284, kdy byla početně silnější pisánská flotila poražena skvěle taktizujícími Janovany v bitvě u Melorie. Od té doby nastal postupný úpadek, ačkoliv až do konce 14. století se opakovaly snahy o návrat ke slávě. Dá se však říci, že Pisa se již nikdy nevzpamatovala. Vždyť počet obyvatel se od té doby až do současnosti prakticky nezvyšoval.

Dnes je Pisa poměrně ospalým městem. Mnoho turistů míří jen na výše zmíněné Campo dei Miracoli a do centra samotného města se často vůbec nepodívá. Jsou tady sice  také k vidění zajímavé stavby, třeba několik architektonicky vyvedených kostelů či Náměstí rytířů (Piazza dei Cavalieri), ale přiznejme si, nejzajímavější a nejznámější stejně zůstane zdejší šikmá věž. Tak hlavně ať ještě dlouho vydrží.

Autor: Michal Hamšík

Další články, které mimo jiné na stránkách o Itálii najdete, jsou:
Panteon - nejzachovalejší stavba starověkého Říma
Benátky - město na laguně
Do Itálie vlastním autem
Syrakusy - zašlá sláva
Koloseum - symbol Říma

Článek byl zobrazen 16 237 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA