Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ascoli Piceno, město věží

Ascoli Piceno je hlavním městem středoitalské provincie Marche a nachází se v jeho jižní části. Ve městě žije okolo 52 tisíc obyvatel a přezdívá se mu „město věží“. Ve středověku se zde totiž nacházelo až 200 věží, do současnosti se jich však podařilo dochovat jen padesát.

Ascoli Piceno leží v horní části údolí Tronto, daleko od komerčních pobřežních letovisek. Je obklopeno několika pahorky a protékají jím dvě řeky. Jak je již z názvu města patrné, bylo založeno kmenem Picenů. Později bylo podrobeno Římany, protože stálo přímo na tzv. solné cestě, která spojovala Tyrhénské a Jaderské moře. Během staletí se z Ascoli Picena stalo nádherné historické město, které stojí za to navštívit. Jeho stará čtvrť je dodnes ohraničená hradbami a dokázala si zachovat původní uspořádání staré římské kolonie Asculum Picenum.


Autor: Sgobbone

Krása Ascoli Picena spočívá v systému jeho ulic a malých uliček proplétajících se mezi historickými památkami i běžnými obytnými domy. Ve středu města se rozprostírá nádherné náměstí Piazza del Popolo, o kterém se říká, že je nejkrásnější v celém kraji. Jen málo náměstí v Itálii je tak malebných jako to v Ascoli Piceno. Je obklopeno umírněnými renesančními budovami, ale také impozantními gotickými paláci, mezi nimiž vyniká Palazzo dei Capitani del Popolo. Jeho fasáda, která je dílem Coly dell´Amatrice žijícího v letech 1480 – 1559, je zdobena renesančním portálem a sochou papeže Pavla III. Úchvatný je také kostel San Francesco, jehož základní kámen byl položen v roce 1238. Jde o stavbu poněkud strohou, kterou ale zjemňuje sousední Loggia dei Mercanti z roku 1513. Ta byla inspirována toskánskými stavbami.


Autor: gengish skan

Když se z Piazza del Popolo vydáte směrem na východ, dojdete k velkému náměstí Piazza Arringo. Tomu dominuje katedrála z 15. století, která byla vystavěna na místě původní románské baziliky. Nachází se v ní hrobka svatého Emidia, patrona Ascoli Picena. Na tomtéž náměstí stojí za pozornost ještě baptisterium a biskupský palác s Museo Diocesano, které obsahuje sbírky z kostelů diecéze. V Palazzo Comunale, který v minulosti sloužil jako radnice, dnes sídlí Pinacoteca Civica. Fasádu tohoto domu z 12. století vytvořil opět Cola dell´Amatrice. V interiéru se nachází jedinečný polyptych z roku 1473 od Benátčana Carla Crivelliho. Další jeho díla jsou vystavena v pinakotéce společně s obrazy od Tiziana, Van Dycka, Guida Reniho a mnoha dalších.

Projít se můžete také do Corso Mazzini, kde stojí kostel Sant´Agostino, který se proslavil freskou s názvem „Kristus nesoucí kříž“ od Coly dell´Amatrice. V Ascoli se nachází plno nádherných kostelů, pokud se vydáte po ulici Via dei Torri, narazíte na kostel San Pietro Martire a románský Santi Vincenzo e Anastasia. Pokud vás příliš nepřitahuje církevní architektura, zajděte se podívat na palác Caffè Meletti. Jeho kavárna byla založena více jak před sto lety a patří tak mezi 150 nejstarších v Itálii. Secesní interiér zdobí obrovská zrcadla a strop je krásně vyzdoben malířem Piem Nardinim. Úchvatná je také pevnost Forte Malatesta ze 14. století, stojící u mostu Ponte di Cecco.

- jap -

Další články z Itálie:
Cortona 
Florencie - Palazzo Pitti 
Florencie - Piazza del Duomo 
Fiesole – ve stínu Florencie 
Arezzo

Článek byl zobrazen 10 500 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA