Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Florencie - náměstí Piazza della Signoria

O Piazza della Signoria se říká, že je nejkrásnějším náměstím ve Florencii, kde se dříve soustřeďovalo veškeré společenské dění. Je populárním místem setkávání cizinců, tak i Florenťanů, proto by se dalo říct, že je jakýmsi občanským srdcem Florencie. Jeho dnešní podoba pochází z roku 1386.

Dominantou náměstí Piazza della Signoria je bezpochyby Palazzo Vecchio, který připomíná pevnost. Základy tohoto paláce byly položeny v roce 1299, pravděpodobně podle plánů Arnolfa di Cambia, který byl architektem místní katedrály. Původně sloužil jako sídlo městské rady, tzv. signorie – tak byl také odvozen jeho název. V roce 1540 se v něm usídlil velkovévoda Cosimo I., který zde zůstal po devět let a poté se přestěhoval do paláce Pitti. Také dnes najdete v paláci městskou radu, ale většina jeho prostor je otevřena pro veřejnost. Dovnitř je možné se dostat přes vnitřní nádvoří vybudované v letech 1555 – 1574, které nádherně vyzdobil Giorgio Vasari.


Foto: HarshLight

Ve velkém sále paláce s názvem Salone dei Cinquecento se kdysi setkávali členové vládnoucí republikové rady, kterým se říkalo „Consiglio Maggiore“. Na stropě si můžete prohlédnout obrovský obraz „Triumf Cosima I.“, který namaloval Giorgo Vasari. Jeho dílem jsou také početné obrazy na zdech zobrazující válečné úspěchy Florencie. Naproti vchodu do sálu je umístěna významná Michelangelova socha s názvem „Vítězství“ z roku 1525. Najdete zde také malou studovnu Studiolo di Francesco I., kterou svými díly vyzdobilo na 30 umělců té doby. Ve druhém patře paláce se nachází řada sálů Quartiere degli Elementi i komnaty manželky Cosima I. s názvem Quartiere di Eleonora. Nejkrásnější místností je malinká Cappella di Eleonora z let 1540 – 1545, kterou nádherně vyzdobil manýristický malíř Agnolo Bronzino. Z Terrazzo dei Saturno se naskýtá skvělý výhled na město.

Stejně dobrý rozhled na náměstí Piazza della Signoria nabízí také Sala dell´Udienza, jejíž nádherný strop je dílem bratrů Benedetta a Guiliana da Maiano. Ti také vytvořili unikátní vchod do sousedního sálu Sala dei Gigli, který byl pojmenován po liliích (gigli), jež jsou symbolem Florencie. Také zdejší strop je dílem těchto dvou nadaných bratrů, série fresek pochází od Domenica Ghirlandaia a nádherná socha „Judita a Holofernes“ je dílem Donatella. V sousedství je situovaná Cancelleria, která byla kdysi kanceláří Niccola Machiavelliho. Další ze sálů – Sala delle Carte sloužil jako šatna Cosima I. a dnes je vyzdoben krásnými mapami z 16. století.

Jižní stranu náměstí uzavírá Loggia della Signoria ozdobená třemi oblouky, jejíž výstavba začala v roce 1376 podle plánů Orcagny. Stavba měla chránit představitele města před rozmary počasí během početných veřejných ceremonií. Často se využívala také jako místo setkávání s cizími hodnostáři a jako přístřešek pro švýcarské „lanzi“ – osobní strážce Cosima I. Často se proto této stavbě říká Loggia dei Lanzi. Dnes se zde nachází malé venkovní muzeum pro dvě velké a několik malých soch. Nejslavnější sochou je Perseus od Benvenuta Celliniho, který je považován za jednu z nejkrásnějších evropských bronzových soch. Napravo si můžete prohlédnout sousoší „Únos Sabinek“, které v roce 1582 vytesal Giambologna z jediného kusu vadného mramoru.

Z Giambolognovy dílny pochází také bronzová jezdecká socha Cosima I. z roku 1594. Bez podstavce měří socha 450 centimetrů a byla vytvořena v paláci Bellini. Giambolognu pověřil touto zakázkou Ferdinando I. Medicejský, syn Cosima I. Na podstavci jsou zobrazeny důležité momenty z Cosimova života.

Významnou dominantou severozápadního rohu náměstí je Neptunova kašna, jejíž výroba byla svěřena Bacciu Bandinellimu. Po jeho smrti převzal zakázku jeho žák Bartolomeo Ammanati. Fontána představuje mořského boha na voze taženém mořskými koňmi, dosahuje výšky 560 centimetrů a byla vytvořena z mramoru a bronzu. Před Neptunovou kašnou je do dlažby zapuštěna deska s letopočtem 1498. Právě na tomto místě byl 23. května onoho roku na příkaz borgiovského papeže Alexandra VI. upálen se svými dvěma přívrženci dominikánský mnich Savonarola - za kritiku zhýralého života šlechty světské i církevní. Na náměstí najdete jednu z nejvěhlasnějších florentských kaváren Rivoire a také vstup do nejslavnější florentské galerie Uffizi.

- jap -

Další články z Itálie:
Ferrara
Syrakusy - zašlá sláva
Koloseum - symbol Říma

Za krásami Neapole

Lago di Garda - nejkrásnější jezero Itálie

Článek byl zobrazen 113 201 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA