Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Florencie - bazilika Santa Croce

Ve východní části městského centra Florencie se nachází františkánská bazilika Santa Croce. Jde snad o nejpodmanivější kostel ve městě a významnou uměleckou svatyni. Je mistrovským dílem gotického umění, její základy byly postaveny ve tvaru egyptského kříže.

Bazilika Santa Croce (sv. Kříže) je místem posledního odpočinku celkem 270 významných obyvatel města, mezi nimiž je například Galileo Galilei, Michelangelo či Machiaveli. Kostel byl postaven františkány v roce 1294 podle architektonického návrhu Arnolfa di Cambia. Stavba měla konkurovat mateřskému kostelu florentských dominikánů Santa Maria Novella, který se zrovna budoval na opačné straně města.

Výstavba stála mnoho peněz a z velké části tak byla financována bohatými florentskými rodinami. Bohatí Florenťané si totiž mysleli, že podporovat františkány je tím nejlepším projevem jejich pokory. Navíc jim bylo přislíbeno, že pak budou mezi nimi pohřbeni.  Bohatí bankéři zase v podpoře církve viděli možnost, jak zmírnit vinu za své lichvářství, které bylo tehdy církví považováno za hřích.


Autor: Graeme  Churchard

Značná finanční podpora je tak na kostele Santa Croce jasně patrná. Okázalá je zejména výzdoba kaplí, které jsou pojmenovány podle rodin, jež je sponzorovaly. Tím je také vysvětlena honosná výzdoba řady hrobek, které jsou umístěny hned při vstupu do kostela. Tou první je památník Michelangela z roku 1570 od Giorgia Vasariho. Vedle pak stojí Dantův pomník z roku 1737 a za ním se nachází kazatelna od Benedetta da Maiano a hrobka Machiaveliho z roku 1787.

Za pozlaceným kamenným reliéfem „Zvěstování“, který v roce 1435 vytvořil Donatello, jsou umístěny hrobky operního skladatele Gioacchina Rossiniho, který žil v letech 1792 – 1868 a humanistického učence Leonarda Bruniho žijícího v 15. století. Jeho hrobka byla poslední, kterou vytvořil Bernardo Rosellino a také tou nejvýznamnější. Její renesanční náhrobek totiž nese vyobrazení lidské postavy. Další velkou hrobkou v tomto kostele je pak hrobka humanistického učence Carla Marsuppiniho od Desidera da Settignano, která byla vytvořena v roce 1453.

Zdi kostela jsou vyzdobeny útržky vybledlých fresek, vpravo od hlavního oltáře se však nachází kaple Cappella Bardi a Cappella Perzuzzi s nádhernou obrazovou výzdobou. Tyto fresky jsou dílem Giotta, který je namaloval v letech 1315 – 1330. Nástěnné malby v první kapli popisují život sv. Františka, v druhé kapli pak vyobrazují epizody ze života sv. Jana Křtitele a sv. Jana Evangelisty.

Nalevo stojí ještě další kaple Cappella Baroncelli, ve které se nachází cyklus věnovaný životu Panny Marie od Taddea. Jeho další práce si můžete prohlédnout v nedaleké sakristii a v kapli Cappella Rinuccini. V muzeu Museo dell´Opera dei Pazzi jsou vystaveny ještě jeho další obrazy a také slavný „Krucifix“ ze 13. století od Cimabueho. V ceně vstupenky do tohoto muzea je také vstup do kaple Cappella dei Pazzi, původní kapituly kostela, která je považována za mistrovské architektonické renesanční dílo Brunelleschiho.

Před kostelem Santa Croce se rozkládá náměstí Piazza Santa Croce, které je centrem jedné z nejzajímavějších starých čtvrtí Florencie. Na jeho rohu stojí socha Dante Alighieriho od Enrika Pazziho z roku 1865.

- jap -

Předchozí články z Itálie jsou:
Paestum – archeologické naleziště světového významu
Řím - Piazza Navona
Řím - San Giovanni in Laterano
Řím - Piazza di Spagna
Řím - San Clemente

Článek byl zobrazen 8 565 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA