Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Monreale, zapadlé městečko s věhlasnou katedrálou

Nedaleko od sicilského Palerma se rozkládá malé zapadlé městečko Monreale, které se proslavilo jednou z nejkrásnějších památek starého normanského království – monrealskou katedrálou. Ta byla postavena ve 12. století nejmocnějším normanským králem Vilémem II. jako symbol jeho obrovské moci.

V městečku Monreale dnes žije okolo 25 tisíc obyvatel. Díky blízkosti sicilského hlavního města se Monreale téměř stalo jednou z jeho bouřlivých okrajových čtvrtí. Pokud ovšem tuto lokalitu navštívíte, určitě byste si návštěvu zdejšího kostela, který je se svými mozaikami jedním z největších pokladů tohoto italského ostrova, neměli nechat ujít.


Autor: cercamon

Katedrála v Monreale je jakýmsi památníkem arabského, normanského a byzantského umění a architektury. S její výstavbou se začalo v roce 1172 na popud krále Viléma II., který chtěl, aby po jeho smrti sloužila jako jeho hrobka. Proto se dvorní architekti velmi snažili, aby krásou tohoto kostela překonali jiné královské chrámy. Nejen samotná stavba, ale i výzdoba byla ovlivněna francouzskými, islámskými a byzantskými vzory. Katedrála je mohutná trojlodní stavba, dlouhá 102 metrů. Zvenku se však jeví docela skromně, západní průčelí je až na portál se zdobenými vraty velmi strohý. Katedrálu navíc z velké části zakrývá městská zástavba s přilehlým klášterem.

V krásném portále vynikají bronzové dveře z roku 1186, jež jsou ozdobeny 42 biblickými výjevy. Opakují se zde znaky lva a grifona, což byly symboly normanské královské rodiny. Na levé straně kostela si můžete prohlédnout ještě jedny bronzové dveře, tentokráte z roku 1179, které jsou ovlivněny zejména byzantským uměním. Hlavním lákadlem však není zevnějšek katedrály, ale jeho interiér.


Autor: Giovy

Mramorové podlahy jsou tvořeny mozaikovými vzory a zdobí tak celý interiér kostela, tedy plochu 5950 metrů čtverečních. Stěny zase pokrývají jedinečné gigantické mozaiky převážně ve zlaté barvě. Všechny plochy na zdi jsou pokryty obrovským množstvím mozaik zpodobňujících různé biblické příběhy a postavy, čímž vytvářejí celé cykly. Cyklus mozaik byl dokončen v roce 1182 a podíleli se na něm řečtí, byzantští i sicilští řemeslníci. Hlavní loď a dřevěný strop podpírají sloupy, které sem byly převezeny ze starších antických budov. V apsidě je zobrazen veliký Kristus Pantokrator, tedy Kristus jako pán světa. V královských hrobkách v kapli napravo od apsidy leží králové Vilém I. a II. Dále je zde uložena také vzácná relikvie – srdce francouzského krále Ludvíka IX. Pokud se tedy zajímáte o umění a historii, bude patřit katedrála v Monreale mezi lokality, které prostě musíte vidět.

Ke kostelu přiléhá stavba kláštera, který vznikl ve stejné době. Ten ukrývá druhou významnou pamětihodnost – normanskou klášterní křížovou chodbu. Celkem 228 dvojic sloupů z barevného mramoru lemuje zdejší dvůr. Na sloupech jsou zobrazeny různé motivy z bible či ze života nějaké významné náboženské postavy. Protože se celá chodba zachovala v původním stavu, patří mezi naprosto nejvzácnější památky sicilského sochařství. Z místa vedle kláštera, které se nazývá Belvedere, se vám naskytne obzvláště krásný výhled na město.

- jap -

Další články z Itálie:
Florencie - Palazzo Medici-Riccardi
Lucca – město sta kostelů
Florencie - San Miniato al Monte
Gubbio
Řím - Fontana di Trevi

Článek byl zobrazen 9 673 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA