Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Padova ve stínu Benátek

Ačkoliv pro mnohé cestovní kanceláře stále zůstává Padova ve stínu mnohem známějších Benátek, její významné postavení v italských dějinách ji staví výrazně do popředí. Patří totiž k vůbec nejstarším městům v zemi, a tak bychom neměli opomenout alespoň krátkou návštěvu.

Nedaleko Benátek, přímo v srdci severoitalského regionu Veneto se rozprostírá malebné univerzitní městečko s téměř třítisíciletou historií. Již od 12. století byla Padova považována za významné kulturní a vzdělanostní centrum celé Itálie. V dobách své největší slávy se stala vyhledávaným místem renesančních umělců, jejichž díla sem každoročně přijíždí obdivovat tisíce návštěvníků z celého světa. Ruku v ruce s uměním kráčela i architektura. Významné středověké stavby, z nichž jmenujme alespoň palác Ragione s četnými alegorickými freskami, sídlo venetských vládců Palazzo del Capitanio či kapli Scrovegni, jejíž stěny zdobí fresky od Giotta, krášlí centrum města dodnes.

Nezbytnou zastávkou mnoha věřících se stala románská bazilika sv. Antonína, která ve své bohatě zdobené kapli uchovává svaté relikvie. Před jejím vchodem stojí bronzová socha z dílny Donatella, zobrazující generála a padovského vládce Gattamelata. V nedaleké bazilice sv. Justýny jsou vystavena vzácná umělecká díla, včetně obrazů od Paola Veronese, Luca Giordana či Parodia.

Nejznámějším symbolem Padovy však zůstává Prato della Valle, Toto oválné náměstí je údajně druhým největším v Evropě a je místem setkávání všech Padovanů. Jeho střed zdobí park lemovaný 78 sochami významných obyvatel města.

Padova je však především městem studentů. Zdejší univerzita byla založena v roce 1222 a stala se tak druhou nejstarší univerzitou v Itálii. Seznam jejích profesorů i absolventů je dlouhý a v jeho čele stojí taková významná jména jako Pietro Pomponazzi, Vesalius či Galileo Galilei, jež zde přednášel v letech 1592-1610. Jeho křeslo je dodnes uchováno v tzv. „Sále čtyřiceti“. Nedílnou součástí univerzity je botanická zahrada Orto Botanico di Padova, založená před více než pěti sty lety. Stala se příkladem pro obdobné zahrady na celém světě a dodnes nám uchovává vzácná svědectví o znalostech botaniky a vývoji lékařství ve středověku. Právě proto byla zařazena i na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Prohlídku zajímavostí a pamětihodností Padovy zakončete u šálku kávy v kavárně Il Caffè Pedrocchi. Ta proslula zejména studentskými revoltami, které zde probíhaly v revolučním roce 1848, kdy byla celá oblast ještě součástí impéria Rakouska-Uherska.

Přejete-li si poznat nejdůležitější místa Padovy, můžete si za 13 EUR zakoupit turistickou okružní jízdu. Výklad probíhá v sedmi jazycích a na cestě vás čeká na 11 zastávek. Nástupní stanice je před bazilikou sv. Antonína.

- red -

Další články, které mimo jiné na stránkách o Itálii najdete, jsou:
Janov - Kolumbovo město… nebo ne?
Milán - město uprostřed roviny
Rudá Bologna
Vesus - úctyhodný velikán
Florencie - město umění a architektury

Článek byl zobrazen 13 804 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA