Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Cagliari – hlavní město Sardinie

Cagliari je hlavním a největším městem italského ostrova Sardinie, kde žije asi 160 tisíc obyvatel. Město se rozkládá na devíti vápencových pahorcích na jižním pobřeží ostrova, v hlubokém zálivu Golfo di Cagliari. Je to město, které vás na první pohled pravděpodobně nijak nenadchne, dejte mu však šanci a věnujte mu i druhý pohled…

V metropoli se nachází velký přístav, rozsáhlý průmysl, mnoho moderních budov, panelová zástavba a vše je doplněno všudypřítomnými davy lidí. Když se podíváte pozorněji, je Cagliari také překvapivě půvabným městem s hezkým historickým centrem, několika památkami a snadným přístupem na blízké pláže. Návštěvníky tak přitahuje nejen svou hlavní dominantou, kterou je rozlehlý středověký hrad Castello, ale i kouzelným podhradím se spletí romantických uliček. Při procházce hlavními třídami můžete nakukovat do luxusních obchodů nebo ochutnat místní speciality v některé z vyhlášených restaurací.

Město založili Féničané v období mezi 7. a 8. stoletím před Kristem. Od té doby je považováno za bránu Sardinie a stalo se také mocenským centem. Na ostrově se postupem času vystřídaly punské kmeny, Římané, Vandalové, Byzantinci, Pisané, Aragonci a Piemonťané. V 8. století Pisané opevnili sedlo Castello a podporovali přístavbu Stampace, Marina a Villanova, které daly městu tvar, jenž se zachoval až do začátku minulého století. Sardinský název města zní Casteddu, což ukazuje, jak bylo město v tehdejší době ztotožněno s jeho čtvrtí Castello, jež se poté stala symbolem Cagliari. Dnes se v této historické čtvrti nachází mnoho kostelů, šlechtických paláců a archeologických památek.

V Cagliari stojí za návštěvu hlavní sardinské muzeum Museo Nazionale Archeologico situované na severním okraji historického centra. Muzeum je obklopeno pisanským opevněním z 13. století. Jako součást hradeb města byly ve 14. století vystavěny dvě pisanské věže, Torre dell’Elefante a Torre San Pancrazio, které měly město ochránit před nájezdy Aragonců. Muzeum opatruje cenné exponáty, jako například sérii bronzových sošek pocházejících z prehistorické kultury nuraghů. Ve stejném muzejním komplexu je i Pinacoteca zaměřená na sardinské malířství z různých období.

V historickém centru se zajděte podívat na terasy Bastione San Remy, odkud je krásný výhled na město i katedrálu Santa Maria, jejíž hlavní portál je ozdoben reliéfy z 12. století. Zajímavou turistickou atrakcí je nádherně zdobená krypta vytesaná do skály či římský amfiteátr. Ve čtvrti Stampace stojí barokní kostel San Michele a ve čtvrti Villanova goticko-katalánský kostel San Giacomo. K dalším významným svatostánkům města patří kostely Sant´Agostino, San Saturno a Nostra Signora di Bonara. San Saturno pochází z 5. století a je jedním z nejvýznamnějších raně křesťanských kostelů na ostrově.

Každoročně na 1. května slaví Cagliari svátek Sant’Efisio, který je díky okázalému průvodu statisíců obyvatel v tradičních krojích nejproslulejším a nejnavštěvovanějším svátkem na celém ostrově.

- jap -

Předchozí články z Itálie jsou:
Trulli – tajemné cukrové homole
Benátky - kostel San Zaccaria
Benátské gondoly – romantické i tajemné
Costa Smeralda – království žuly
Řím - Kapitol

Článek byl zobrazen 12 570 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA