Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mondolé Ski - lyžovačka u Středozemního moře

V srdci Piemontských Alp se ve vzdálenosti pouhých 50 km od pobřeží Středozemního moře rozkládá jedna z největších lyžařských oblastí italské provincie Cuneo. Lyžařský areál Mondolé Ski je tvořen několika středisky, která společně nabízí lyžování na 90 kilometrech sjezdovek. Díky skvělé vybavenosti středisek si v Mondolé Ski přijdou na své i nelyžaři.

Lyžařská oblast Mondolé Ski se rozkládá nedaleko města Mondovi na západě Itálie a láká na lyžování v nadmořské výšce 950 až 2085 m. n. m. Je tvořena lyžařskými středisky Prato Nevoso, Artesina, Frabosa Soprana a Roccaforte Mondovi. Sjezdovky jednotlivých lyžařských středisek jsou vzájemně propojeny pomocí lanovek a vleků, návštěvníci tak mají možnost si užívat zimních radovánek na kilometrech širokých a dobře udržovaných tratí, které jsou navíc zasazeny v nádherné krajině s panoramatickým výhledem na horské štíty.

Proslusěná lyžařská oblast Mondolé Ski láká na celkem cca 90 km sjezdových tratí nejrůznějších délek a náročností. Lyžařští nadšenci mohou změřit síly s 13 modrými, 17 červenými a 5 černými sjezdovkami. Tratě jsou obsluhovány 13 vleky a 11 sedačkovými lanovkami. Celková přepravní kapacita činí 30 tisíc osob za hodinu. Mondolé Ski zaručuje kvalitní sněhovou pokrývku od prosince až do konce dubna. Pro případ nedostatku sněhu jsou na svazích připravena sněžná děla. Mnoho lyžařů si Mondolé Ski oblíbilo zejména proto, že zde naleznou vždy poloprázdné sjezdovky a tedy i vleky bez front. Jedním z hlavních lákadel je pak také stálé krásné počasí. V roce 2003 bylo italské Mondolé Ski dokonce dějištěm juniorského mistrovství světa ve sjezdovém lyžování.

Mondolé Ski, Itálie

Za jakési centrum oblasti je považováno městečko Prato Nevoso ležící v 1500 metrech nad mořem. Historie tohoto lyžařského střediska se začala psát v 60. letech 20. století, kdy si bohatí podnikatelé usmysleli, že by bylo fajn moci lyžovat v místě, které je dostupné po dálnici ze 130 km vzdáleného Janova i z 110 km vzdáleného Turína. Prato Nevoso ukryté v masívu Piemontských Alp se pro tento plán jevilo jako ideální. Na konci minulého století zde tak vyrostlo množství hotelů, jejichž výstavba nebyla nijak regulována. Samozřejmě došlo i ke vzniku sjezdovek, výstavbě přepravních zařízení a dalších nezbytností pro lyžaře. Dnes ve městě nechybí ani restaurace, typické bary, hospůdky, diskotéky, obchody či nákupní centra. Z toho důvodu láká Prato Nevoso k návštěvě lidi bez rozdílu věku, lyžařské nadšence i ty, kteří na lyžích nikdy nestáli. Je skvělým místem pro všechny, kdo si během zimní dovolené chtějí užívat nejen lyžování, ale chtějí se také bavit.

Prato Nevoso nabízí kromě množství lyžařských tratí spadajících z Monte Moro také dobré zázemí pro vyznavače snowboardingu. Součástí zdejšího lyžařského areálu je dobře vybavený snowpark, který bývá označován za jeden z nejlepších v celé Itálii. Tento jedinečný snowpark patří mezi snowparky nové generace a na své si přijdou i příznivci freeridu. Oblíbené jsou v Prato Nevoso i výborně osvětlené tratě určené pro noční lyžování či dětská hřiště. V dětském parku Pratolandia se mohou vaše ratolesti věnovat nejrůznějším vzdělávacím, rekreačním a sportovním aktivitám. Park se rozkládá v chráněné oblasti Conca di Prato Nevoso, která zaujímá plochu 10 tisíc metrů čtverečních.

Sousední Artesina kromě upravovaných svahů láká na unikátní bobovou dráhu, kde zažijete nejen chvíle plné adrenalinu, ale také se dobře pobavíte. V místním sportovním centru je možné se věnovat dalším, tentokráte “nezimním” sportům, jako je tenis, fotbal, volejbal, basketbal a další. O blaho těla i ducha se pak postarají v místním wellness centru. Zkrátka nepřijdou ani milovníci kultury, kteří mohou v Artesině navštívit Musei della Montana. O Artesinu se budou zajímat také vyznavači běžeckého lyžování, protože nejen v jejím okolí, ale také okolím obce Frabosa Soprana prochází běžecké tratě. 

Samotná alpská obec Frabosa Soprana je jedním z nejstarších turistických center v této oblasti a byla zde dokonce vybudována vůbec první lanovka. Lyžařům slouží dodnes a pravidelně je vyváží na vrchol Monte Moro do výšky 1800 metrů. Zdejší lyžařský areál je hojně vyhledáván zejména pro jeho freeride zónu. Ve Frabose se velkému zájmu těší také zábavní park Frabolandia, jehož brány jsou pro návštěvníky otevřeny jak v létě, tak i v zimě. Kdo by navštívil obec v létě, neměl by si nechat ujít návštěvu místního Adventure parku, který je protkán cestičkami tvořenými visutými mosty, žebříky, lany, kladkami atd. 

Celkově je oblast Mondolé Ski skvěle vybavená a nabízí dostatek sportovního vyžití, ale i aprés ski aktivit a možností zábavy. Návštěvníkům je v ní k dispozici na 4 tisíce ubytovacích míst, ať už se jedná o ubytování v hotelích, apartmánech či na horských chatách. V blízkosti sjezdovek jsou bufety a kavárny, které poskytují lyžařům občerstvení a starají se o jejich hladové žaludky. 

- jap -

Další články z Itálie: 
Každým rokem lepší Paganella
Livigno láká na levné nákupy a báječné lyžování
Reggio Emilia – gurmánské centrum Pádské nížniny
Okruh Sella Ronda - unikátní lyžování v Dolomitech

 

Článek byl zobrazen 7 027 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA