Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Poloostrov Gargano

K nejkrásnějším a nejnavštěvovanějším oblastem Itálie patří poloostrov Gargano vybíhající do Jaderského moře z puglijských rovin ve tvaru ostruhy pomyslné italské boty. Své návštěvníky ohromuje křišťálově čistým mořem, zátokami s nádhernými plážemi, vápencovými útesy, piniovými háji i starobylými městečky s jedinečnou atmosférou.

Poloostrov Gargano spadá pod provincii Foggia, která je součástí historického správního kraje Apulie na jihovýchodním cípu Apeninského poloostrova. Tento poloostrov zaujímá rozlohu 2000 km2 a jeho povrch je tvořen převážně vrchovinou Promontorio del Gargano. Hory jakoby vystupují přímo z moře a dávají tak Garganu nezaměnitelný ráz. Místní hornatá krajina kontrastuje s lesnatým vnitrozemím a členitým pobřežím, tvořeným místy strmými skalami, jeskynními systémy a plážemi. Pobřeží je poseté jak malými rybářskými vesnicemi, tak i stále populárnějšími rekreačními středisky.


Foto: Peschici

Oproti severu Itálie je možné Gargano považovat za klidnou oblast. Celý poloostrov je dnes chráněnou krajinnou rezervací se zákazem výstavby nových objektů, a proto je téměř nenarušen vlivem přetechnizované civilizace. Proto i přesto, že turistická atraktivita Gargana trvale vzrůstá, je možné se zde setkat s typickým jižanským způsobem života i kamennými městečky ukrytými vysoko v horách, která si uchovala svou středověkou podobu. Jako v každé přímořské oblasti se i na Garganu lidé živili hlavně rybolovem. Památkou na toto období jsou malebné rybářské domky zvané „trabucchi“ a typické dřevěné konstrukce rozmístěné po skalách nad mořem sloužící k rybolovu. Některé z nich jsou ještě i dnes plně funkční.

Klima je na poloostrově výrazně středomořské s poměrně vysokým úhrnem srážek od podzimu do jara. Léto je zde opravdu dlouhé a slunečné s vysokými teplotami. Příjemné středomořské klima tak láká k výletům, k osvěžující koupeli v křišťálově čistém moři a samozřejmě k opalování na četných písečných plážích. Vzhledem ke své poloze je Gargano velmi vhodné také pro milovníky vodních sportů, zejména pak surfingu.

Ozdobou Gargana jsou starobylá městečka, vystavěná na skalnatých útesech. Při procházkách jejich úzkými uličkami lemovanými typickými kamennými bílými domky na vás dýchne atmosféra starých časů. Nejlepší přístup na poloostrov je z jihu, přes horské městečko Monte Sant´Angelo ležící v nadmořské výšce 803 metrů. Název města můžeme přeložit jako Hora sv. Michala a proslavilo se především třemi zjeveními archanděla Michaela v letech 490 až 493. Poslední čtvrté zjevení vedlo k založení kláštera. Dnes je tak toto město i s jeskyní, v níž ke zjevením došlo, považováno za důležité poutní místo celé křesťanské Evropy. Jeskyně byla ve 13. století zastavěna kostelem Santuario di San Michele. V Monte Sant´Angelo se konají michalské slavnosti, kterých se každoročně 8. května účastní tisíce lidí v tradičních krojích.

Snad nejkrásnějším městečkem na Garganu je Vieste postavené na skalnatém poloostrůvku s typickými kamennými bílými domy a úzkými uličkami. Z pevnosti ve Vieste, kterou dal postavit Fridrich II., je nádherný výhled na pobřeží. Na zdejší asi 10 km dlouhé pláži najdete místní dominantu, kterou je bílý, 25 m vysoký vápencový monolit zvaný „Pizzomunno - Vrchol světa“. Vítr a voda zde zpracovaly vápenec a vymodelovaly do něj jedinečné tvary. Podle legendy je skála mládencem, kterého nechaly zkamenět žárlivé mořské sirény. Ve Vieste se nachází Muzeum mušlí, kde jsou k vidění působivé sbírky mušlí z různých moří světa.

Z Vieste pokračujte dále do Peschici, jedné z nejmenších, ale zároveň nejhezčích vesnic v oblasti. O Peschici se říká, že je skutečnou perlou poloostrova Gargano. Je to především díky jeho nádherné poloze na skalnatém útesu, pod kterým se nachází mořské jeskyně. Na první pohled vás uchvátí bílé domy z kamene a typické křivolaké uličky, jejichž základ vznikl již ve středověku. Při procházce starým městem vás jistě zaujmou charakteristické obchůdky a řemeslnické dílny všeho druhu.

Západně od Peschici se rozkládá turistické městečko Rodi Garganico, původně řecká osada a také jedno ze čtyř historických městeček Gargana. Toto půvabné městečko vás okouzlí především historickým centrem, jež je obklopené skalním masivem. V Rodi Garganicu je nádherná široká písečná pláž s možností provozování vodních sportů. Na severu nedaleko městečka se nachází dvě velké laguny – Lesina a Varano. Najdete zde také jeden z přístavů, odkud je možné se vypravit na nedotčené Tremitské ostrovy, jež jsou rájem potápěčů.

Ostrovy Isole Tremiti leží nedaleko pobřeží směrem na sever. Jde o skupinku atraktivních, ale doposud málo navštěvovaných ostrovů, které byly v roce 1989 vyhlášeny podmořskou chráněnou rezervací. Tremiti jsou jedinými ostrovy v Jaderském moři patřící Itálii. Souostroví je tvořeno třemi malými ostrovy - San Nicola, San Domino a Capraia, na které byli před staletími vypovězeni zajatci odsouzení k doživotnímu vězení. Ostrovy jsou proslulé svou krásou a průzračnou vodou okolo. Nabízí se zde prvotřídní příležitosti k plavání, potápění a k dalším vodním sportům. Také méně aktivní návštěvníci si zde užijí, mohou využít zdejší loďky a vydat se na vyjížďku s atraktivními výhledy. Přímo na ostrově San Nicole je možné navštívit benediktinské opatství Santa Maria al Mare.

Při návštěvě Gargana byste neměli vynechat ani vnitrozemní městečko San Giovanni Rotondo umístěné pod horou Monte Calvo dosahující výšky 1056 metrů nad mořem. Město je významným poutním místem, kam se sjíždějí davy věřících, kteří tu hledají uzdravení. Na západním konci města stojí moderní kostel Santa Maria delle Grazie. Vedle něj je kapucínský klášter, který proslavil Padre Pio da Pietrelcina, jehož tělo neslo od roku 1918 stopy po stigmatech.

Na samotném jihu Gargana se v Manfredonském zálivu rozprostírá přístavní městečko Manfredonia, které bylo založeno již ve 13. století. Město nechal postavit král Manfréd, syn Fridricha II. na místě, kde v roce 1223 zemětřesení zničilo město Siponte. K nejvýznamnějším památkám patří dóm a pevnost z 13. století a také Archeologické muzeum.

Ve vnitrozemí Gargana se na ploše 11 tisíc hektarů rozkládá nejnovější italský národní park Forresta Umbra, který opatruje zcela ojedinělou vegetaci a hluboký les. Lesní společenství je tvořeno buky, tisy, lípami, borovicemi, duby, kaštany a dalšími stromy. Téměř v srdci tohoto lesa najdete informační středisko Corpo Forestale, kde můžete získat podrobné informace o turistických trasách vedoucích skrz jeho území.

- jap -

Předchozí články z Itálie jsou:
Spoleto – to je 2500 let historie
Cagliari – hlavní město Sardinie
Trulli – tajemné cukrové homole
Benátky - kostel San Zaccaria
Benátské gondoly – romantické i tajemné

Článek byl zobrazen 19 085 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA