Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Řím - San Pietro in Vincoli

San Pietro in Vincoli, neboli svatý Petr v řetězech je trojlodní bazilika s dvaceti antickými sloupy nacházející se v Římě. Byla založena roku 442 a během staletí prošla mnoha přestavbami a úpravami. Stavba sama o sobě by nebyla až tak zajímavá, ovšem kdyby neukrývala nádhernou sochu Mojžíše od slavného Michelangela.

Kostel byl postaven na místě, kde byl podle legendy o 400 let dříve svatý Petr odsouzen k smrti. V té době totiž vládl císař Neron, který nechal pronásledovat všechny křesťany.  Kostel se začal stavět původně jen jako místo, kam by mohly být uloženy „vincoli“, tedy řetězy, kterými byl svatý Petr v Jeruzalémě spoután. Tyto řetězy dostal papež Lev I. od císařovny Eudoxie, která byla manželkou římského císaře Valenciána III.

Později byly z Konstantinopole přivezeny ještě jedny okovy, kterými světce spoutali přímo v Římě. Jakmile se však oboje řetězy ocitly vedle sebe, podle legendy se zázračně spojily. Dnes jsou uloženy v kostele ve skříňce pod hlavním oltářem. Mnohem lákavější relikvií v kostele je však monumentální socha Mojžíše uložená na konci pravé boční lodě.


Foto: Mojžíš   Autor: Giovanni

Michelangelo měl za úkol pro hrobku papeže Julia II. vytvořit celkem 42 soch, ale nakonec byla dokončena pouze jedna socha, ale dochovalo se i pár dalších fragmentů. Papež zaměstnal Michelangela také prací v Sixtinské kapli, proto neměl tolik času na dokončení jeho hrobky. Po smrti Julia neměl nikdo zájem plýtvat penězi na jeho oslavu, proto se Michelangelo rozhodl, že alespoň z první sochy vytvoří mocnou a oduševnělou postavu Mojžíše. Tak vzniklo jedno z jeho největších mistrovských děl. Mojžíš je zachycen, ve chvíli, kdy přijal desky s Desaterem přikázání.

Hlava Mojžíše je ozdobena rohy, které mají představovat paprsky světla, ve středověkém umění není takovéto vyobrazení ničím neobvyklým. Ve vousech sochy můžete objevit mistrovu podobu – Michelangelův charakteristický podpis.

- jap -

Předchozí články z Itálie jsou:
Forum Romanum
Verona – elegantní, uvolněná a romantická
Florencie - Ponte Vecchio

Článek byl zobrazen 8 689 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA