Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Todi, městečko s bohatou historií

Ve středoitalském regionu Umbrie se na jednom z pahorků vypínajícím se nad levým břehem řeky Tibery nachází historické městečko Todi. Je velkým lákadlem pro turisty, chlubí se totiž bohatými dějinami sahajícími až k Etruskům, oplývá uměním a kulturou a je z něj výhled přes polovinu území Umbrie.

Podle legendy založil Todi Herakles pod názvem Eklia. Historické město pak založili Umbrové v 8. století před Kristem a nazvali jej Tutere, což by se dalo přeložit jako „hranice“. Poté přešlo pod nadvládu Etrusků a roku 217 př. n. l. ho dobyli Římané. Počátkem 2. století sem svatý Terentian přinesl křesťanství. Jako biskup sloužil svatý Fortunát, který je uctíván také jako patron města. Velkého rozkvětu se Todi dočkalo v období od 11. do 13. století, kdy zde byly vybudovány mohutné hradby. V roce 1290 žilo ve městě kolem 40 tisíc obyvatel. Todi je známé proto, že se zde narodil známý italský básník Jacopone da Todi.

Město je dnes obehnáno třemi různými hradbami, které spadají do různých historických epoch. Je na nich patrný středověký, římský i etruský vliv. Hradby se podařilo v Todi uchovat v poměrně dobrém stavu. V těch nejmladších hradbách jsou zachovalé vstupní brány jako Porta Romana nebo Porta Perugina. Většina památek je soustředěna kolem náměstí Piazza del Popolo, které bývá považováno za nejdokonalejší středověké náměstí v Itálii. Ještě předtím, než zde bylo vystavěno náměstí, se v těchto prostorách rozkládalo římské fórum. Dominantou náměstí je dnes Duomo – katedrála Santissima Annunziata. Byla postavena v 11. století na místě původního Apollonova chrámu. Několik fragmentů z něj je vidět v kryptě. V katedrále je uchován nádherný dřevem vykládaný presbytář, který se považuje za nejvýznamnější umělecké dílo.

Dále stojí na náměstí tři paláce ze 13. století. V Palazzo Comunale sídlí malé Museo della Citta, v jehož moderním interiéru jsou vystaveny archeologické vykopávky a také nádherný obraz s názvem „Korunovace Panny Marie“ z roku 1511 od Lo Spagny. Nedaleko Dómu se klikatí nejkrásnější ulice celého Todi. Při procházce si můžete vychutnávat historickou atmosféru města a prohlížet středověké domy.

Jednou z dominant tohoto italského města je kostel San Fortunato, ve kterém je uloženo mistrovské dílo – freska z roku 1430 od toskánského malíře Masolina da Panicale. Pokud se od kostela vydáte směrem napravo, dojdete k troskám středověkého hradu a městským zahradám. Projdete zahradami až k dalšímu kostelu Santa Maria della Consolazione, který byl postaven v letech 1508 – 1607. Centrální stavba na půdorysu čtyřlístku s mohutnou střední kopulí připomíná původní návrhy kostela svatého Petra v Římě a je připisována Bramantemu. Kostel patří k nejkrásnějším renesančním kostelům v Itálii. V centru Todi stojí také radnice Palazzo dei Priori z roku 1334. Bronzový orel na její fasádě pochází z roku 1347.

Po celé léto se v Todi konají nejrůznější kulturní festivaly. Poslední týden v červenci je to například Todi Arte Festival, během kterého se pořádá velký počet hudebních, divadelních a tanečních představení. V červenci a srpnu probíhají také Todinotte – dny folkové a moderní muziky. Pokud rádi nakupujete, vydejte se sem 11. listopadu, kdy se při příležitosti oslav svatého Martina konají největší městské trhy. V tu dobu se prakticky celé historické centrum města stane jedním trhem se vším, na co si vzpomenete.

- jap -

Další články z Itálie:
Piazza Armerina
Monreale
Florencie - Palazzo Medici-Riccardi
Lucca – město sta kostelů
Florencie - San Miniato al Monte

Článek byl zobrazen 7 930 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA