Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Trulli – tajemné cukrové homole

V jihoitalském regionu Puglie (někdy též Apulie) se v pomyslné patě italské boty nachází zajímavá rarita. Jde o stavby „trulli“, jejichž tradice pochází údajně až z doby před 3000 lety před Kristem a jsou opředeny mnoha tajemstvími. Pro svou jedinečnost byly zapsány na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Tyto kamenné stavy mají záhadný původ, který se dodnes snaží vědci a archeologové rozluštit. Jde o jednopatrové domy se čtvercovým nebo kruhovým půdorysem, které jsou ukončeny charakteristickou kopulí ve formě kužele. Domečky se mohou pochlubit zvláštní elegancí, jsou vystavěny ručně z bílého řezaného kamene bez jakéhokoliv pojiva. Zvláštní je, že je nenajdete nikde jinde v Evropě. Jsou rozesety po venkovské krajině jižně od italského přístavu Bari a nejvíce jich lze spatřit ve městečcích Alberobello, Martina Franca, Locorotondo a jejich blízkém okolí. Nejstarší dochované trulli pocházejí z 13. století, většina však není starší než 200 nebo 300 let.


Autor: Pierpaolo

Způsob stavby těchto domečků je velmi jednoduchý a přitom jsou velmi praktické – v létě jsou chladné a v zimě zase udržují teplo, zvenčí jsou totiž natřeny vápnem.Trulli se od sebe liší vzhledem, velikostí, tvarem i vnitřním uspořádáním. Většinou mají několik malých oken, klenutý vchod vytvořený z poměrně velmi dobře opracovaných kvádrů. Jedno však mají všechny trulli stejné, a to krásně zaklenutý strop z malých placáků, které na první pohled vypadají, jako by byly vybudovány s pomocí malty, ale při bližším zkoumání zjistíte, že tam žádná malta skutečně není. Některá stavení mají na střeše ozdoby, jiná komín a někde jsou ve střeše schůdky. Mnohé mají na vrcholku zvláštní kamenné značky, které mají neznámý magický či pověrčivý význam. Často lze na střechách spatřit také záhadné hieroglyfy.

O vzniku trulli existuje několik teorií. Ta nejstarší praví, že si je začali stavět rolníci, kterým Ferdinand I. Aragonský zakázal stavět trvalé příbytky. Šlo mu totiž o to, aby mohl svou otrockou pracovní sílu stěhovat tam, kde to bylo zrovna potřeba. Rolníci však byli vychytralí a začali si domky stavět z volně kladených kamenů, aby je bylo možné v případě potřeby snadno rozložit a postavit jinde. Jiná teorie zase uvádí, že domy představovaly rafinovaný způsob, jak se vyhnout placení daní. Vládci z Aragonu vyžadovali poplatky za všechny pevně stojící a dokončené domy. Pugliané tak ze svých staveb odstraňovali střechy, aby vypadaly jako nedostavěné. Jakmile byla hrozba placení daní zažehnána, dali střechy opět na své místo.

Řada historiků je toho názoru, že trulli dokonce pocházejí z Řecka, jsou totiž nápadně podobné jedněm mykénským stavbám. Tato teorie by je tak spojovala s civilizací téměř 5000 let starou. Tato verze není nereálná, protože přístavy v Puglii jsou ze všech italských nejblíže k řeckému vnitrozemí. Kromě toho většina tohoto regionu v minulosti spadala do oblasti Velkého Řecka, mezi 8. až 3. stoletím před Kristem ji Řekové kolonizovali. Další možností je, že trulli vycházejí z koncepce domů ve tvaru cukrových homolí, které se vyskytují v Sýrii a v jiných částech Středního východu. Zde je údajně používali poutníci a mniši, později sloužily také jako hrobky. Místní lidé je potom kopírovali a přizpůsobili si je pro každodenní užívání.


Autor: Paolo G

Pokud si dnes chcete tajuplné trulli prohlédnout na vlastní oči, vypravte se do vesničky Alberobello, kde stojí asi 1500 exemplářů. Místní stavby trulli byly zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO v roce 1996 jako pozoruhodný příklad bezmaltové stavební techniky. Název městečka znamená v překladu „krásný strom“ a získalo jej podle dubových lesů, které kdysi pokrývaly celý tento region. Nyní je Alberobello obklopeno rozsáhlými vinicemi, na kterých se pěstuje kvalitní víno.

Během hlavní turistické sezóny bývá v městečku poměrně rušno. V centru města jsou tyto malé bílé domky nalepeny jeden vedle druhého. Některá trulli byla dokonce přestavěna na hotely nebo restaurace, z jiných se staly obchůdky, kde si můžete zakoupit některý z kýčovitých suvenýrů.  Ve čtvrti Aia Piccola se ale ještě stále bydlí. Mnohé kužely dokonce srostly v jeden celek, čímž se vytvořily prostorné bytové komplexy a dvorce zvané "masserie". Stavbě, která byla postavena mezi dvěma podlažími, se zase říká "trullo sovrano". Na celé město pak shlíží chrám San Antonio postavený až v roce 1926 v tomtéž prastarém stylu.

Projít městečko trulli netrvá dlouho, velmi pohodlně se dá návštěva stihnout za jedinou hodinu. Během té doby se můžeme toulat uličkami lemovanými domky se špičatou střechou a v některých z nich se seznámit například s tím, jak takové stavby vznikají nebo ochutnat některé z nepřeberného množství likérů a vín zde nabízených. Postupně tak můžeme dojít až k dómu na náměstí Piazza Lippolos. Další zachovalá trulli je možné si prohlédnout ve venkovském prostředí kolem silnice vedoucí k nedalekému městečku Martina Franca nebo do Locorotondo.

- jap -

Předchozí články z Itálie jsou:
Benátky - kostel San Zaccaria
Benátské gondoly – romantické i tajemné
Costa Smeralda – království žuly
Řím - Kapitol
Assisi – městečko svatého Františka

Článek byl zobrazen 7 166 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA