Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ukrytá krása Perugie

Perugia je hlavním městem středoitalské provincie Umbrie a je považována za významné italské umělecké centrum. I když je Perugia zastavěna nehezkým předměstím a obehnána dálničními okruhy, ukrývá nádherné staré centrum s řadou honosných památek.

Historie města sahá až do 10. století před Kristem, kdy je v této oblasti doloženo první osídlení. Ve středověku Perugia připadala papežskému státu a tehdy zde vznikaly četné památky. Dnes je moderním městem, které drží krok s dobou a neustále se vyvíjí. Modernizace je patrná například na městské dopravě, bylo zde dokonce vybudováno jakési minimetro. Je to jedno z významnějších univerzitních městeček střední Itálie a každoročně je navštěvováno mnoha turisty nejen pro svoji dlouholetou historii, ale i kulturu a tradice.

Městečko bylo pojmenováno po významném italském malíři jménem Pietro Vannucci, jemuž se přezdívalo Perugino a který se zde narodil. Byl učitelem vynikajícího renesančního umělce Raffaela. Mimo jiné vyzdobil zdejší sál Sala del Cambio nádhernou sérií fresek, které jsou považovány za jeho mistrovské dílo. Dalších osm jeho obrazů lze obdivovat v Umbrijské národní galerii. Ve městě žili v minulosti ještě další významní umělci, jako například malíř Pinturicchio nebo architekt Galeazzo Alessi.

Staré centrum Perugie je poznamenáno etruským, římským i středověkým vlivem což jí dodává nádhernou atmosféru. Hlavní památky se však nenacházejí v okolí hlavního náměstí, ale ve vzdálenějších částech města. Než se tedy vydáte na jejich prohlídku, vezměte si pohodlné boty, protože se poměrně dost nachodíte. Prohlídku města je možné začít na pěší zóně Corso Vannucci, která protíná středověké srdce Perugie. Na konci této ulice se rozkládá náměstí Piazza IV. Novembre, kterému dominuje Fontana Maggiore z roku 1277, kterou společně vytvořili otec a syn, Nicola a Giovanni Pisano. Fontána se skládá ze dvou mramorových nádob ozdobených reliéfy s výjevy zemědělské tradice, zvěrokruhu a výjevy z Bible.

Hned za fontánou se tyčí Dóm, jehož stavba byla zahájena již v roce 1345 a ukrývá hrobky dvou papežů – Urbana IV. a Martina IV. Na třetím sloupu jižní části hlavní lodě Dómu je umístěn obraz „Madonna delle Grazie“, který pochází z 15. století a údajně má zázračnou moc. Zajímavá je rovněž kaple Capella del Sant´Anello, v níž je ukrytý kousek achátu ze snubního prstenu Panny Marie.

Nejvýraznější dominantou Perugie je Palazzo dei Priori stojící na rohu náměstí. Byl budován v letech 1293 až 1443 a nacházejí se v něm hned čtyři různé památky. Tou první a zároveň nejstarší památkou je Sala dei Notari, kde se ve středověku setkávali právníci. Tento sál je zdoben nádherným klenutým stropem a erby středověkých purkmistrů Perugie. Do sálu je možné se dostat po vějířovitých schodech vedoucích přímo z náměstí. O něco dále, se na ulici Corso č. 15 nachází vchod do dalšího zajímavého sálu Sala del Collegio della Mercanzia, který sloužil jako místo setkávání místního cechu kupců. Jeho malý sál je téměř celý obložen nádherně zdobenými dřevěnými panely. Třetím sálem je již jmenovaná Sala del Cambio, o jejíž výzdobu se postaral věrný rodák a malíř Pietro Vannucci. Nejkrásnější ze všech čtyř památek je však velká obrazová galerie Galleria Nazionale dell´Umbria, která uchovává ty nejlepší obrazy spojené s umbrijským uměním. Pokochat se zde můžete také nádhernými toskánskými pracemi, jako jsou dva obrazy Madona s dítětem a Světci pocházející z 15. století.

Z ulice Corso se můžete vydat dále na západ po malebné Via dei Priori, která je lemována několika věžemi a malými kostelíky. Po ní dojdete až před Oratorio di San Bernardino z roku 1475. Stavba je doplněna barevnou fasádou, která je dílem Agostina di Duccio. Historické centrum města je stále poznamenáno vlivem Etrusků, po kterých zde zbylo opevnění. V opevnění můžete vidět ještě několik vstupních bran s římskými prvky, z nichž nejznámější a nejzachovalejší je Arco di Etrusco pocházející z 3. století před naším letopočtem. K těm dalším patří například Porta Marzia nebo Porta Trasimena. Po ulici Corso Garibaldi se pak dostanete až ke kostelům Sant´Agostino a Sant´Angelo.

Významnou památkou města se stala i etruská studna a kostel San Severo na Piazza Danti. V kostele jsou umístěny obrazy od malíře Raffaela. Největším kostelem v Perugii je však San Domenico, v jehož útrobách je schovaná gotická hrobka Benedikta XI. z počátku 14. století. Za vidění stojí i katedrála svatého Lorenza, patrona města. Její výstavba byla započata ve 14. století, ale zvenku nebyla nikdy úplně dokončena. Milovníci historie by si neměli nechat ujít návštěvu Archeologického muzea na náměstí Piazza Giordano Bruno, ve kterém je umístěno mnoho nejrůznějších exponátů z římského a etruského období. Vaši procházku po Perugii pak můžete zakončit prohlídkou nádherného kostela San Pietro. Také se můžete projít po kouzelných zahradách jako Orto medievale nebo Orto botanico.

V Perugii naleznete ještě mnoho dalších krásných památek – paláců, kostelů, starých hřbitovů nebo etruských sklepení, ale to není vše, co může návštěvníkům toto město nabídnout. Pokud vám něco říká název Perugina, tak jistě víte, že jde o známou továrnu vyrábějící čokoládové figurky, sladkosti a bonbóny – nejznámější jsou však čokoládové pralinky Baci (polibky). V každé pralince najdete přibalený nějaký slavný výrok o lásce nebo přátelství. Každý říjen se zde navíc konají čokoládové hody Eurochocolate na oslavu této skvělé pochutiny.

Rodiny s dětmi jistě ocení, že se v blízkosti Perugie nachází zábavní park La città della Domenica, kde kromě atrakcí můžete vidět volně žijící zvířata, naučit se něco o exotických hadech nebo svěřit své ratolesti do rukou pohádkových postav. Když si budete chtít od všeho toho poznávání chvíli odpočinout, zajděte posedět do některé z místních restaurací, kde vám nabídnou tradiční perugijské jídlo. Velmi oblíbené jsou například věnečky San Costanzo plněné piniovými oříšky, hrozinkami a kandovaným ovocem.

Autor: Jana Přibylová

Další články, které mimo jiné na stránkách o Itálii najdete, jsou:
Cinque Terre
Costiera Amalfitana
Národní park Cilento – ráj milovníků moře a přírody
Rimini – továrna na dovolenou
Liparskými ostrovy na jachtě

Článek byl zobrazen 7 515 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA