Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Trentino - Val di Sole - to není jen zima, ale i slunce a léto

Do Italského Val di Sole mě dostala velká náhoda a velká láska k dolomitům a ostatním kopcům. Val di Sole, které leží v západním Trentínu pár kilometrů od Madonny di Campiglio, je unikátní svou polohou mezi alpskými masivy ledovců skupin Cevedále, Adamello, Orteles a Presanella a dolomitickou skupinou Brenta.

Pokaždé, když se vracím do Val di Sole, vychutnávám každý metr údolí, které zdobí jablonové sady, údolí  ledovcové řeky Noce, novou architekturu vonící jižním Tyrolskem zachovává samozřejmě italský styl, staré hrady, které vyčnívají nad malebnými vesničkami. Každá silnička, která odbočuje z hlavní trasy mě zavede do dalšího malebného zákoutí, které stojí za zastavení, projdutí i podívání.
Nejsou to jenom hory které musí fascinovat každého, i náhodného návštěvníka. Jsou to i vodopády, jezera, fauna, flora, styl života, místní kuchyně, a celková atmosféra horského údolí.

Říká se „Všude dobře, doma je ale nejlépe.“ To je pravda, ale Val di Sole mi přirostlo k srdci natolik, že už nevnímám odjezd z Čech do Val di Sole, jako odjezd do ciziny, je to moje malé druhé doma, kde mě mají rádi a kam se těším. Je to zvláštní, ale v čechách mi chybí to malé italské presso, které je v malém kalíšku a v Itálii mi naopak chybí ten klasický český „turek“, protože i když v čechách zajdu na italské presso do italské restaurace, tak není tak dobré jako, když si na něj zajdu v Marillevě do baru a naopak je to i s českým turkem. I když si dovezu Jihlavanku, tak nikdy nechutná tak, jako doma.

Nevím, které roční období je nejlepší a nejlákavější. Většina dává přednost zimě a lyžování, mě se ale líbí jaro a podzim, kdy mám hory jen pro sebe a můžu nerušeně obdivovat měnící se barvy. Léto  přivádí do údolí rozmanitou škálu sportovců od turistů, horolezců, přes vyznavače cykloturistiky po vodáky a raftáky, kteří se prohánějí po vodách Noce. No a když se mi zasteskne po koupání a odpočinku, tak odjíždím k největšímu italskému jezeru Lago di Garda, kde se na jeho hladině prohánějí surfaři a po okolních kopcích funí cyklisti, cyklistky i cyklistčata ze všech koutů nejen evropy.

Nejvíc ale Val di Sole žije v zimě. Pro lyžaře i snowboardáky tu jsou k dispozici sjezdovky v Marillevě a Folgaridě, které jsou vzájemně propojeny a je zde také možnost přejezdu do jednoho z nejznámějších Italských lyžařských středisek v Madonně di Campiglio. Pokud chcete vychutnat sjezdovky na Passo Tonále a s ním propojeným Ponte di Legno a Temů, tak stačí naskočit na skibus a během 40 minut jste v ráji ledovce Presena, jehož vrchol je ve výšce 3000 m.n.m. Rodiny s dětmi nesmí vynechat výlet do Val di Peio, kde jsou nádherné, dlouhé a nenáročné sjezdovky s možností odpočinku na horských chatách s výhledem na majestátní Presanellu. Večer po lyžovačce se dá strávit v místních lázních. Koho by už nudilo lyžování v těchto střediscích, tak se může s jednou pernamentkou zajet podívat na vyhlášené středisko Paganella anebo Monte Bondone.

Já pracuji v Italské agentuře Montana, která má sídlo přímo u lanovky v Marillevě 900. Pobyty si u nás objednávají jak cestovní kanceláře a to nejenom samozřejmě české, tak i individuální klienti. Nabízíme ubytování přímo na sjezdovkách a u lanovek. Bohužel celé středisko bylo vybudováno v sedmdesátých letech minulého století a opravdu „nevím“ kde se tenkrát italové inspirovali v architektuře panelových megaoblud. Nicméně residence jsou funkční a na týdenní lyžování zcela vyhovující. V roce 2008 byla ovšem uvedená do provozu nová lanovka v Daoláse, která je místní částí Commezzadury, kde nabízíme ubytování v nových rodinných vilkách, takže i z tohoto hlediska je možnost výběru. Pro náročnější klienty máme možnost i ubytování v hotelech ve Val di Sole. Ubytování v lyžařském středisku ocení i všichni, kdo přijedou na letní dovolenou. Ceny, které nabízíme jsou většinou nižší, než v místních kempech ve vlastních stanech. V létě mám také víc času se věnovat našim klientům a tak jim připravuji programy, trasy jak na turistiku, tak cykloturistům i motorkářům. Během šesti let, které jsem ve Val di Sole, se tam konala tři mistrovství světa. Dvě na divoké vodě a jedno v mountainbikach. Každoročně se v Commezzaduře jede světový pohár ve sjezdu na MTB. Tu trasu jsem šla pěšky a nechápu, že to někdo může jet na kole. Mladší ročníky asi nemají ještě takový pud sebezáchovy. Možná že tu chybí nějaký extrémní závod, ale to se mi snad někdy ještě splní. Za největší extrém považuju závod „Vertical Vioz“ Je to jeden ze skyrace, který se běží v Peiu a na 7 km se překonává převýšení 1300 m. Rekord tam je 47 minut. Já mám rekord 147 minut. Nic moc, ale Vioz, který měří 3657 m stojí doopravdy zato. Kdo dojde až nahoru na kříž, tak je odměněn úchvatným pohledem na ledovcovou říši.

V Itálii je nemožné nezmínit se o místní gastronomii. Ve Val di Sole je jídlo chutné, lehké s prvky středomořské kuchyně ale hlavně si zachovává horský ráz.Pokud byste chtěli ochutnat všechny speciality, které Val di Sole nabízí, tak nezapomente přijet do Marillevy v létě v týdnu, kdy jsou v blízkém městečku Mezzana slavnosti „ En giro tra le cort“, kde místní obyvatelé nabízí k ochutnání místní lahůdky jako jsou ovčí, kozí sýry, salámy, polenta, místní guláš zvaný „pocio“, sorbet, polévka s noky, sorbety, crostaty, místní dorty a při každém zastavení Vám nalejí vynikající víno, nebo vodu dle Vašeho uvážení. Celým městečkem se ozývá muzika při které si můžete zatancovat při čekání na další ochutnávku. Celá slavnost je zakončena překvapením, které nebudu prozrazovat.

Kdo hledá odpočinek, adrenalin, relax, pochoutky, krásu hor i údolí, bezva lyžování, lezení po feratách, po ledovcích, procházky v dolomitech nebo v alpách, tak může najít mě na www.valdisole.cz a pak se už můžeme potkat ve Val di Sole.

Jo, a kdo má rád ty naše české kopečky, tak mám i chalupu v Orlických horách a je tam taky moc pěkně.

- PR článek -
Autor: Jana Cabalková

kontakty :
Cabalková Jana
Tel. 732 205 408. 0039/3335722367
fax: +39/0463757477
e-mail: info.valdisole@seznam.cz

www.valdisole.cz
www.agenziamontana.com
www.chalupazachlumi.estranky.cz
www.trentino.estranky.cz
www.dolomitybrenta.cz

Další články, které mimo jiné na stránkách o Itálii najdete, jsou:
Údolí Eisacktal

Lago di Como – vnitrozemské moře Itálie

Ukrytá krása Perugie
Cinque Terre
Costiera Amalfitana

Článek byl zobrazen 8 925 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA