Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Řím - bazilika Santa Maria Maggiore

Bazilika Santa Maria Maggiore v Římě byla založena roku 420 na místě, které bylo určeno nějakou vyšší mocí. V létě roku 358 začal v těchto místech zázračně padat sníh a ten vyznačil půdorys budoucího kostela. Dnes si každoročně 5. srpna věřící připomínají tuto událost bohoslužbami. Od 5. století se zde nepřetržitě slouží mše.

Santa Maria Maggiore je jednou ze čtyř papežských bazilik, kam patří ještě sv. Petr, Lateránská bazilika a sv. Pavel za hradbami. Patří k nejkrásnějším raně křesťanským bazilikám v Římě, stala se významným cílem poutníků a největším římským kostelem zasvěceným Panně Marii.


Foto: xiquinhosilva

Románská zvonice byla k bazilice přistavěna v roce 1377 a se svými 75 metry je nejvyšší ve městě. Na přelomu 16. a 17. století prošla Santa Maria Maggiore rekonstrukcí. Bazilika se může pyšnit nádherně zdobným interiérem. Bohatě malovaný kazetový strop je podpírán 40 masivními sloupy, které sem byly přeneseny z antických římských budov. Nádherná výzdoba je snad všude, kam se podíváte. Nejúchvatnější je však mozaika vytvořená v letech 1290 – 1295 Jacopem Torritim. Je umístěna v apsidě, která je považována za vrchol středověké mozaikové tradice v Římě. Další významné mozaiky pocházejí z 5. století a zdobí loď i triumfální oblouk. Mozaiky na postraních stěnách zobrazují výjevy Mojžíše, Abraháma, Izáka a Jakuba.

Nevynechejte návštěvu kaple Cappella Sistina z roku 1585, která je jakýmsi kostelem v kostele. Je dílem Domenica Fontany, který ji vytvořil pro papeže Sixta V. Naproti ní se nachází Cappella Paolina postavená v roce 1611 dvěma papeži – Pavlem V. a Klementem VIII. Ti se snažili vytvořit ještě krásnější kapli, než je ta protější Sixtova, proto působí až přezdobeným dojmem.

Pod hlavním oltářem je uloženo pět kusů dřeva spojených železem, které údajně pocházejí z Kristovy kolébky v Betlémě. Tato relikvie se stala hlavním lákadlem většiny poutníků, kteří se přicházejí někdy až z obrovských dálek. Pravidelně na Štědrý večer bývá vynesena nahoru do baziliky. Na hlavním oltáři kaple je starý obraz sv. Panny, který má mít zázračnou moc a je nejvýznamnějším mariánským obrazem celého Říma.

Vpravo od oltáře je umístěn nejkrásnější náhrobní kámen z hrobky kardinála Cosalva Rodrigueze, jež zemřel v roce 1299. Kámen, který je vykládán mramorem vytvořil řemeslník Giovanni Cosmati. Tento ojedinělý způsob dekorace byl nakonec po umělci italsky pojmenován „cosmatesco“.

- jap -

Předchozí články z Itálie jsou:
Urbino
Řím - Palazzo Barberini
Taormina
Benátky - Santa Maria dei Miracoli
Lecce - Florencie baroka

Článek byl zobrazen 8 634 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA