Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Spoleto – to je 2500 let historie

Ve středoitalském kraji Umbrie se rozkládá malebné historické městečko Spoleto, jehož historie sahá daleko do středověku. Je turisticky velmi přitažlivé nejen svou krásnou katedrálou a množstvím románských kostelů, ale také nedotčenou okolní přírodou.

Nejrůznější archeologické nálezy dokládají, že oblast Spoleta byla osídlena již v prehistorických dobách, oficiální založení města se pak datuje do roku 1000 před Kristem. Založili ho Umbrové, později se stalo významnou římskou kolonií s názvem Spoletium a následně i hlavním městem Langobardského vévodství. Spoletium bylo věrným římským spojencem ve válkách s Kartágem, za 2. punské války se ubránilo Hannibalovým útokům a v podstatě mu zabránilo v tažení na Řím. Roku 1155 se Spoleto stalo terčem armády Fridricha I. Barbarossy a téměř celé bylo zničeno. Kolem roku 1240 se město prohlašovalo za samostatné, ale jednoznačně se zde ještě projevovaly vlivy církve. Na konci 13. století došlo k výstavbě hradeb, které měly chránit město, ale zároveň zvětšit a vymezit území. Části hradeb se podařilo dochovat dodnes.


Autor: visto nina volare

V 17. a 18. století došlo ve městě ke značným architektonickým úpravám. Majetné šlechtické rodiny si povolaly renomované římské architekty, aby jim zrenovovali jejich honosná sídla. V té době však došlo k přestavbě značné části města a zejména pak k renovaci kostelů. Tyto úpravy hrály zásadní roli v přeměně města do dnešní podoby. Jakmile skončilo období francouzské okupace, došlo ke sjednocení Itálie a dalším obnovám města. Politický význam Spoleta klesl a hlavním městem regionu Umbrie byla vyhlášena Perugia. Po osvobození od perugijské nadvlády připadlo město rodu Viscontiů, Bracciovi da Montone a Pirru Tomacellimu. V roce 1809 se Spoleto stalo hlavním městem napoleonského departementu Trasimeno a roku 1860 bylo přičleněno k sjednocené Itálii.

Dnes je zajímavým historickým a kulturním městem, které každoročně navštěvují tisíce a tisíce turistů. Najdete tady množství architektonických skvostů, památek, muzeí, ale také tradiční restaurace s domácí kuchyní, tzv. osterie. Nezapomenutelným kulturním zážitkem může být „Festival dei Due Mondi“, jehož tradice byla započata v roce 1957. Jde o jeden z největších uměleckých a hudebních festivalů v Evropě. Koná se vždy na přelomu června a července a každoročně přiláká příznivce hudby, opery, baletu, divadla a výtvarného umění. Spoleto se proslavilo také produkcí vysoce kvalitního a chuťově lahodného olivového oleje. Město je sídlem rodinné firmy Monini, která se výrobou olejů zabývá již po několik generací.

Prohlídku středověkého města je dobré začít na náměstí Piazza della Liberta, kde stojí římské divadlo Teatro Romano pocházející z 1. století a skromné Museo Archeologico. Když projdete Piazza della Fontana, dostanete se ke kostelu Sant´Ansano, jehož krypta ukrývá zbytky římského chrámu  a byzantské fresky. Za tímto kostelem se tyčí oblouk Arco di Druso z roku 23 našeho letopočtu, který je dílem Germanica, syna Drusa staršího. Obloukem se dostanete na Piazza del Mercato, kde dříve stávalo římské fórum.

Jednou z uliček se dostanete k Palazzo Comunale, ve kterém sídlí Pinacoteca. Ta je významná nejen svou interiérovou výzdobou, ale také tím, že uchovává nádherné obrazy. Na stejnou vstupenku vás pustí i do zachovalé části římského domu z 1. století Casa Romana, který stojí opodál. Dlážděnou uličkou přijdete na Piazza Campitello, odkud je to už jen kousek k nejslavnější památce Spoleta, obrovskému mostu Ponte delle Torri. Most byl údajně postaven na zbytcích starověkého akvaduktu z římské doby a dokončen ve 13. století. Svou 80 metrovou výškou a délkou přes 200 metrů je toto středověké mistrovské dílo dominantou města. K mostu se můžete vydat po některé z mnoha pěších stezek, které vedou skrz les.

Další zajímavou památkou města je románský kostel San Pietro pocházející z 12. století, na jehož fasádě jsou patrné románské reliéfy ze stejného období. V centru Spoleta se tyčí katedrála z roku 1198, jejíž apsida je vyzdobena jedním z největších cyklů fresek v Umbrii s názvem „Výjevy ze života Panny Marie“ od významného florentského malíře Fillipa Lippiho. V dolní části průčelí najdeme pět rozet, z nichž prostřední je obklopena symboly čtyř evangelistů, horní část je vyzdobena mozaikou z roku 1207, nad níž se pak nacházejí ještě tři další rozety. Interiér katedrály byl upraven v 17. století a nese znaky pozdní renesance. Mezi poklady, které katedrála ukrývá, patří obrazy od Pinturicchia a jeden ze dvou zachovalých dopisů, který napsal sv. František. V pravé boční lodi se nachází kaple biskupa Eroliho. Nádherná je také vzorkovaná mramorová podlaha z 12. století nacházející se v prostřední ze tří lodí. Vedle katedrály se tyčí kampanila se špičatou střechou.

Při návštěvě Spoleta nevynechejte prohlídku kostela Sant´Eufemia, který je perlou umbrijské románské architektury. Střízlivý interiér kostela bez ozdob vykazuje lombardské vlivy a je typický pro tento region. V ceně vstupenky do kostela je také prohlídka muzea Museo Diocesano, kde jsou vystaveny středověké obrazy posbírané z kostelů nejen ve Spoletu, ale také v jeho bezprostředním okolí. Jsou zde vidět toskánské i sienské práce, z nichž nejlepší je „Madona s dítětem a světci“. Každého jistě upoutají také zdejší dřevěné stropy nebo sochy - na vnitřní straně průčelí najdeme bronzovou bystu papeže Urbana VIII., která je dílem sochaře Berniniho.

Dolní městská část Spoleta je převážně moderní, začala se utvářet po bombardování za druhé světové války. Za návštěvu stojí tři románské kostely - San Gregorio, San Ponziano a San Salvatore, který je nejstarším z italských kostelů. Jeho interiér byl vytvořen v 5. století podle starořímské baziliky.

- jap -

Předchozí články z Itálie jsou:
Cagliari – hlavní město Sardinie
Trulli – tajemné cukrové homole
Benátky - kostel San Zaccaria
Benátské gondoly – romantické i tajemné
Costa Smeralda – království žuly

Článek byl zobrazen 4 545 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA